02. travnja Svjetski dan svjesnosti o autizmu

objavljeno u Novosti

Glavna skupština UN-a odabrala je 02. travnja kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu čime se želi skrenuti pozornost javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Ovogodišnji jubilarni 10. Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se pod motom „Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo!“. Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa „svjesnosti“ na „prihvaćanje“ autizma te promicanja daljnjeg uključivanja u društvo. Ideja je da se prenese pozitivna i optimistična poruka o autizmu, a kampanja će poticati socijalni model invaliditeta i imati snažni pravno utemeljen pristup, podsjećajući na prava zapisana u UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.

U Karlovcu je 04. travnja obilježavanje organizirala Udruga za djecu s teškoćama u razvoju „Zvončići“, podršku obilježavanju svojim sudjelovanjem dala je predsjednica UOSIKAŽU Gordana Jurčević.

Print Friendly, PDF & Email