23. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom pokazao gdje smo i što želimo

objavljeno u Novosti

U organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH-a, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića završio je dvodnevni 23. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem održan 12. i 13. studenog 2018. u Hotelu Holiday u Zagrebu. Teme Simpozija bile su Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom – obrazovanje, zapošljavanje i neovisno življenje. Na dvodnevnom simpoziju izlagali su eminentni stručnjaci iz područja na navedene teme. Posebnu pažnju imale su dvije paralelne radionice – „Žene s invaliditetom“, koju je vodila moderatorica Gordana Jurčević i „Neovisno življenje osoba s invaliditetom“, pod moderatorskom palicom Mandice Knežević, predsjednice Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara. Nakon radionica izneseni su zaključci ne samo na osnovu netom datih činjenica, već na osnovu dugomjesečnih praćenja navedenih problematika.

- Gordana Jurčević pozvala je sve prisutne da podrže kampanju te istaknula kakoje u sklopu radionice „Žene s invaliditetom“ dogovoren način na koji će se ove godine provesti kampanja bijele vrpce „16 dana aktivizma“ počevši od 25. Studenog na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, pa sve do 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava kada će na tribini biti predstavljeni rezultati kampanje.

Dvodnevni simpozij bio je prilika da predstavnici udruga iznesu primjere dobre prakse i izazove s kojima se susreću, a jedan od njih je zasigurno riješavanje pitanja financiranja udruga. Predstavnice UOSIKAŽU na simpoziju bile su Gordana Jurčević predsjednica i Marica Poljančić izvršna direktorica.

Print Friendly, PDF & Email