43. godišnja Skupština EAMDA-e i konferencija o NMB

objavljeno u Novosti

U organizaciji European Alliance of Neuromuscular Disorders Associations – EAMDA i Saveza društava distrofičara Hrvatske – SDDH od 04. do 06. listopada 2013. u Hotelu Holiday, Zagreb održana je Konferencija o neuromuskularnim bolestima, na kojoj su sudjelovale delegacije iz 12 zemalja te 43. godišnja skupština EAMDA-e.
Ovo je 43. put da se održava iznimno važan i najveći skup osoba s neuromuskularnim bolestima u Europi koja je ove godine pripala Hrvatskoj. Cilj EAMDA-e je podizanje svijesti na razini Europske unije o svim aspektima ove teške i progresivne bolesti te povezivanje liječnika i stručnjaka u temeljnim istraživanjima i kliničkoj praksi kako bi se pomoglo osobama s mišićnom distrofijom.
Skupu se prigodnim riječima najprije obratio Boris Šuštaršič, predsjednik EAMDA-e. Potom je prisutne pozdravila Marica Mirić, predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske – SDDH te istakla kako je za SDDH iznimna čast na ukazanom povjerenju za organizaciju ovog iznimno važnog skupa. Vesna Škulić, izaslanica predsjednika RH prenijela je pozdrave predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, kao domaćin, poželio je svima da se osjećaju ugodno kao kod kuće te svojom prisutnošću još jednom pokazao podršku koju pruža pokretu osoba s invaliditetom. U okviru medicinskog modula programa, kojeg je moderirao Zorislav Bobuš, dr. med., predstavljene su brojne teme stručnjaka iz područja zdravlja. Drugi modul odnosio se na socijalni program koji je moderirao je Tomislav Goll - generalni tajnik EAMDA-e, a obuhvatio je izlaganja stručnjaka i samih osoba s invaliditetom te njihovih bližnjih kroz iskustva iz svakodnevnog života.
Sudionici su obišli Grad Zagreb i Muzej krapinskih neandertalaca. Boris Šuštaršić, predsjednik EAMDA-e, pohvalio je Savez društava distrofičara Hrvatske na odličnoj organizacij, a Konferenciju ocijenio vrlo uspješnom te je najavio narednu Skupštinu koja će biti održana u Ljubljani. (G. Jurčević)

Print Friendly, PDF & Email