Edukacija o neovisnom življenju i uključenosti u zajednicu

objavljeno u Novosti

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u okviru SOIH - Forum virtualnog učenja o KPOSI održala je 13. svibnja online edukaciju vezanu za članak 19. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koja govori o neovisnom življenju i uključivanju u zajednicu.

Nakon pozdravnih riječi dr. Zorislava Bobuša, predsjednika SOIH-a koji je istaknuo važnost primjenjivanja prava iz Konvencije, pravo iz članka 19. Neovisno življenje i uključenost u zajednicu predstavila je Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a.

Naglasila je ključne preduvjete i pretpostavke neovisnog življenja, koje je trenutno stanje u vezi njihova ispunjenja, što su prepreke te kako se može unaprijediti i poboljšati podrška u vezi ispunjavanja prava osoba s invaliditetom.

U nekim europskim državama, poput Italije, koju je u raspravi na kraju predavanja spomenula jedna od sudionica i predstavnika udruga, neovisno življenje je proces u kojem se osobe s invaliditetom uz potporu osamostaljuju i stambeno zbrinjavaju imajući pravo izbora i mogućnost uključivanja na tržište rada.

Osobna asistencija jedna je od podrški u neovisnom življenju osoba s invaliditetom i uključenosti u zajednicu koja predstavlja dio problema koji treba rješavati donošenjem Zakona, kao i uključivanjem novih korisnika u projekte kojima je podrška nužna.

Print Friendly, PDF & Email