Istraživanje položaja žena s invaliditetom u RH

objavljeno u Žene s invaliditetom

Istraživanje o položaju žena s invaliditetom u Hrvatskoj u 2018. godini provodi Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH u svim županijama, a u okviru projekta odobrenog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Osnovni cilj navedenog istraživanja je steći bolji uvid o položaju žena s invaliditetom u Hrvatskoj koje su u dobi iznad 18 godina s posebnim naglaskom na utvrđivanje ključnih obilježja statusa žena s invaliditetom te pitanja diskriminacije i mogućih prepreka za punu uključenost u društveni život zajednice.  

Sa željom da se istraživanje provede sukladno pravilima struke SOIH – Mreža žena s invaliditetom organizirala je trening za liderice žene s invaliditetom koje će provoditi anketiranje u svojim lokalnim zajednicama. Poludnevni trening održan je 12. listopada 2018. u Zagrebu sa velikim brojem sudionica iz svih županija RH. Nakon pozdravnog govora predsjednice Mreže, Gordane Jurčević i uvodnog djela treninga koordinatorice na projektima SOIH-a Marice Mirić u prvom djelu treninga predstavljeni su osnovni kriteriji za odabir uzorka i veličinu uzorka ispitanica prema županijama u Hrvatskoj kako bi se osigurala što veća reprezentativnost istraživanja.

U drugom dijelu  predstavljen je Upitnik, osnovne smjernice za anketare te praktične vježbe kako bi se osiguralo što kvalitetnije prikupljanje podataka. Edukatorice su bile Danijela Širinić, doc. dr. sc. s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba i Nataša Škrbić, sociologinja, savjetnica za javni i neprofitni sektor. Praktične vježbe iznjedrile su puno pitanja, ali i stručnih odgovora koji će svakako doprinijeti kvaliteti dobivenih rezultata istraživanja. Uz Gordanu Jurčević predstavnica UOSIKAŽU bila je i Marica Poljančić.

Print Friendly, PDF & Email