Međunarodni dan žena u vrijeme pandemije

objavljeno u Novosti

Od pojave pandemije izazvane korona virusom većina ljudi u svijetu morala je prilagoditi i/ili promijeniti uobičajen način života. Žene se suočavaju s velikim izazovima na profesionalnom planu. Prilagođavanje na rad od kuće s organiziranjem kućanskih obaveza ili ostanak bez posla imaju utjecaj i na mentalno zdravlje zbog nagle promjene i prilagodbe na situaciju vezanu za lockdown.

Žene su snažne i uvijek su se borile za ravnopravnost i svoja prava. U vrijeme pandemije mnoge su pokazale svoju snagu, pogotovo žene zaposlene u uslužnim djelatnostima, uključujući zdravstvenu skrb i prodaju.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnoga dana žena pojavila se prvi put u SAD-u početkom 20. stoljeća, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta.

Na prijedlog Clare Zetkin, Međunarodni dan žena ustanovljen je na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji koja je održana 1910. godine u Kopenhagenu. Ujedinjeni narodi su 1975. godine donijeli odluku da se taj dan obilježava 8. ožujka.

Kampanje koje se organiziraju povodom Međunarodnog dana žena skreću pozornost na postignuća i rodnu ravnopravnost žena u brojnim područjima, ali također pružaju podršku da same kreiraju uvjete na tržištu rada u vezi biranja poslova, razvoja karijere i zarade te osnaživanja kroz razne edukacije vezane za očuvanje zdravlja.

Pandemija je 2020. god. najviše pogodila gospodarstvo, odnosno ugostiteljstvo, ali i poljuljala snagu zdravstvenog sustava. Ekonomski učinci ove krize snažnije su pogodili žene jer rade na slabo plaćenim i nesigurnim poslovima, a to ih čini više izloženima gubitku radnog mjesta od muškaraca. Zdravstvene radnice su u većini zemalja bile na prvoj liniji borbe protiv virusa te su skrbi o pacijentima bile više izložene zarazi.

Izazov s kojim se suočavamo je pomoći ženama da usavrše vještine i znanja te se prilagode svijetu rada koji se ubrzano mijenja.

 „Ravnopravnost žena i muškaraca mora biti osigurana u svim područjima, uključujući zapošljavanje, rad i plaćanje.“ Povelja EU-a o temeljnim pravima Članak 23. Ravnopravnost žena i muškaraca.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email