Obuka osoblja i sastanak partnera u projektu “MeTURA – Povratak korijenima”

objavljeno u Novosti

U okviru projekta Obiteljsko obrazovanje „MeTURA-Povratak korijenima“ koji se financira iz programa Erasmus +, čiji je nositelj IC GEOSS, Slovenija, a u kojem je UOSIKAŽU jedan od partnera uz The Society for Horticultural Therapy (Thrive), Ujedinjeno Kraljevstvo, Centro per lo sviluppo creativo Danilo Dolci, Italija i Zveza Sožitje, Slovenija, od 06. do 08. srpnja 2021. godine u Sloveniji, u Ljubljani i Litiji, održana je obuka osoblja i sastanak partnera.

UOSIKAŽU su predstavljale predsjednica Gordana Jurčević i administrativna tajnica Ivana Mastelić-Ivić. Zbog situacije s COVID-19 pandemijom neki su partneri obuci i sastanku prisustvovali online.

Radi se o projektu koji je usmjeren na poboljšanje uvjeta za samostalniji život odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Aktivnosti uključuju ​​članove obitelji odraslih osoba s invaliditetom, edukatore i pružatelje usluga andragoškog procesa cjeloživotnog učenja iz partnerskih zemalja (Velika Britanija, Hrvatska, Italija i Slovenija).

Projekt se bavi cjeloživotnim učenjem obitelji i njihovih odraslih članova s intelektualnim teškoćama (OČOIT), uz sudjelovanje ustanova za obrazovanje odraslih i relevantne javnosti.

Na obuci smo pregledali materijale proizvedene u okviru projekta, ubacili poboljšanja, imali radionicu terapijskog kuhanja i vrtlarenja, proveli aktivnosti za stjecanje novih vještina i znanja kao mentori.

Veliki doprinos obuci bio je posjet CUDV Draga (Centar za obrazovanje, rad i njegu Draga) i VDC Zasavje, jedinica Litija gdje smo razmijenili dobre prakse na polju procesa cjeloživotnog učenja osoba s intelektualnim teškoćama.

U obilasku CUDV Draga domaćini su nas upoznali sa svojim programom gdje osobe mlađe životne dobi sa intelektualnim i mentalnim teškoćama sudjeluju u radno okupacijskim aktivnostima. Razmjenom iskustva vezanim uz pružanje podrške osobama s invaliditetom, predsjednica Udruge Gordana Jurčević istaknula je naša iskustva kao i suradničkih organizacija (Udruga Rajska ptica i Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj) koje su prepoznale dobrobiti terapijskog vrtlarstva i primjenjuju ih u radu sa svojim korisnicima. U sklopu obilaska veliku ulogu u vizualnom uživanju mirisima obojanih cvrkutom ptica  imaju terapijski vrtovi koje smo imali priliku doživjeti i uživati u blagodatima posađenih biljaka o kojima se brinu korisnici i štićenici Centra.

Kao dio nastavka radionice sudionici su se upoznali sa terapijskim jahanjem gdje je trenerica objasnila svrhu i postupke vezane za jahanje osoba s invaliditetom. Obišli smo i ostale životinje o kojima brinu korisnici, a imaju važnu terapeutsku svrhu. Uloga životinja u ublažavanju stresa prepoznata je i od strane stručnjaka koji preporučuju brigu o životinjama ili odlazak u prirodu kao jedan od načina opuštanja i „punjenja baterija“. Centar je otvorenog tipa i mogu ga posjetiti svi koje put nanese  u Sloveniju te uživati u blagodatima o kojima se brinu korisnici zajedno uz podršku edukatora.

Nakon radionice u prirodi ručali smo u restoranu Druga violina u Ljubljani koji je primjer dobre prakse zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Svi partneri prezentirali su i evaluirali iskustva u nacionalnim pilot radionicama vezanim za terapeutsko obiteljsko vrtlartstvo i terapeutsko obiteljsko kuhanje za samostalan život odraslih članova obitelji s intelektualnim teškoćama. Sve radionice su bile na engleskom jeziku.

Pregled i rasprava o mogućim nedostacima koje su otkrivene tijekom pilot radionica kao i mogućnostima poboljšavanja uz davanje prijedloga koji će se primjeniti u intelektualnim učincima organizirana je 07. srpnja kao i predstavljanje praktičnih 15-minutnih aktivnosti od strane svakog partnera projekta MeTURA.

Predstavnik Thrive-a je online predstavio vrtlarsku aktivnost, kako uz pomoć stvari koje imamo doma pripremiti i posaditi biljku. UOSIKAŽU je bio zadužen za kulinarsku aktivnost pojasnivši tehnike koje se tiču sigurnosti i higijene kod rukovanja s predmetima u kuhinji. Zveza Sožitje je pripremila savjete za pripremu materijala na lako čitljivom jeziku, dok je partner iz Danilo Dolci na interaktivan način opisao motivacijske tehnike gdje smo svi bili kreativni i nacrtali koje bi osobine trebao imati mentor. Predstavnice IC Geoss-a su predstavile aktivnosti za učenje osnovnih vještina i znanja gdje smo također bili maštoviti jer smo u zadatku  morali odabrati jednu zemlju i navesti hranu/jelo tipičnu za tu zemlju, napisati sastojke koji su potrebni za pripremu tog jela, da li ti sastojci mogu rasti u vrtu i navesti tri činjenice o zemlji. Od Hrvatske, Rusije, Meksika do Španjolske i Italije na zabavan način smo naučili i nešto novo.

Zadnji dan sastanka 08. srpnja bio je organiziran za posjet VDC - dnevnom centru Zasavje u Litiji. Osobe s intelektualnim teškoćama pokazale su nam vrt u kojem su posadili različite biljke u sklopu projekta MeTURA, ispričali nam kako i na koji način provode svoje ostale aktivnosti i uživali smo uz pjesmu koju nam je odpjevala jedna od korisnica, a posvećena je mami. Predstavili su nam svoje ukrasno uporabne proizvode koje izrađuju i prodaju u trgovini.

Za kraj smo od nositelja projekta dobili maskotu koju su izradili korisnici za nacionalni festival koji ćemo uskoro održati kao završni prikaz dosadašnjih aktivnosti vezanih za radionice vrtlarstva i kuhanja.

Primjenjujući stečena znanja i iskustva kroz suradnju sa partnerima i lokalnim organizacijama, terapeutsko obiteljsko vrtlarstvo i terapeutsko obiteljsko kuhanje za samostalan život odraslih članova obitelji s intelektualnim teškoćama pokazalo je svoje dobrobiti provođenja aktivnosti u manjim grupama unatoč pandemiji.

Zahvaljujemo domaćinima na gostoprimstvu i razmjeni pozitivnih iskustava te znanja koja će nam zasigurno pomoći u daljnjem ostvarivanju ciljeva.

Print Friendly, PDF & Email