Podrška mladim osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu

objavljeno u Novosti

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ održala je 09. studenog online konferenciju „Sustav podrške za studente s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju u Gradu Zagrebu“ u sklopu projekta „Položaj osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu“ koji je financiran kroz jednokratne financijske potpore Grada Zagreba.

Tijekom konferencije se raspravljalo o sustavu podrške studentima i djeci s teškoćama u razvoju u različitim fazama njihova školovanja, kao i o izazovima s kojima se kroz školovanje susreću.

Svoja iskustva iznijeli su učenici srednjih škola i studenti koji su naglasili kako se osobe s invaliditetom susreću s odabirom škole ili fakulteta da im budu po prilagodbi, a ne po odabiru i volji.

Mladi u invalidskim kolicima imaju loša iskustva u slučaju ako dođe do izmjene rasporeda pa nemaju mogućnost prilagođenog prijevoza te moraju koristiti tramvaj, a svi tramvaji nisu prilagođeni. Tu često nastaju čekanja i javlja se nestrpljenje kod drugih ljudi koji moraju stajati dok vozač ne spusti rampu.

Prof.dr.sc. Kristina Urbanc sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu iznijela je rezultate istraživanja iskustva studenata s invaliditetom koji imaju podršku asistenta na istoimenom fakultetu.

Kao zaključak konferencije ističe se kako su djeca s teškoćama u razvoju i studenti još uvijek u boljem položaju u Gradu Zagrebu naspram ostalih gradova, a da ne govorimo o ruralnim mjestima gdje nema prilagođenog prijevoza, te o ostalim arhitektonskim barijerama koje treba rješavati.

Konferenciju su pratile predsjednica Udruge Gordana Jurčević i administrativna tajnica Ivana Mastelić-Ivić.

Print Friendly, PDF & Email