POSLIJE KIŠE UVIJEK DOLAZI SUNCE

objavljeno u Novosti

Latinska poslovica kaže da niti jedna velika nepogoda ne traje dugo, jer što je oluja snažnija to je vremenski kraća. Ova virusna nepogoda koja nas je snašla također će brzo proći, odnosno i poslije ove virusne kiše zasjati će sunce, iako nam se ponekad čini kao da joj nema kraja. Unatoč tome što većina nas ostaje doma život ne staje, niti smije stati, pa tako ne staju ni projekti koje provodi UOSIKAŽU.

Kroz projekt Obiteljsko obrazovanje „MeTURA-Povratak korijenima“ koji se financira iz programa Erasmus +, čiji je nositelj IC GEOSS, Slovenija, a u kojem je UOSIKAŽU jedan je od partnera uz The Society for Horticultural Therapy (Thrive), Ujedinjeno Kraljevstvo, Centro per lo sviluppo creativo Danilo Dolci, Italija i Zveza Sožitje, Slovenija, nastavljamo s planiranjem i pripremama za aktivnosti terapijskog vrtlarstva i kuhanja za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji.

Proljeće je stiglo pa su planiranje i priprema za početak vrtlarenja neophodne aktivnosti. Stoga su partneri izradili metodologiju za provođenje projekta Obiteljsko obrazovanje „MeTURA-Povratak korijenima“, a u tijeku je i izrada andragoških materijala. Naime, projekt je usmjeren na poboljšanje uvjeta za samostalniji život odraslih osoba s intelektualnim teškoćama kroz aktivnosti terapijskog vrtlarstva i kuhanja u kućnom okruženju koje će uključivati i članove obitelji odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, edukatore i pružatelje usluga andragoškog procesa cjeloživotnog učenja.

Obje aktivnosti (vrtlarstvo i kuhanje) jačaju neovisnost, samopouzdanje pojedinca i poboljšavaju dobrobit.

Dobrobiti vrtlarstva i kuhanja uključuju:

  • bolje fizičko zdravlje,
  • poboljšano mentalno zdravlje
  • prilika i razlog za izlaz u prirodu i povezivanje s prirodom
  • olakšanje stresa
  • poboljšane socijalne vještine
  • ravnoteža i koordinacija
  • osjetilna svjesnost
  • sposobnost planiranja i organiziranja
  • pažnja i usredotočenost
  • razvijanje samopoštovanja i osjećaj samoostvarenja

U provedbi aktivnosti terapijskog vrtlarstva i kuhanja ostvariti  ćemo suradnju sa Centrom za pružanje usluga u zajednici Ozalj koji ima dugogodišnje iskustvo u tim aktivnostima za osobe s intelektualnim teškoćama te ćemo pozvati i članove njihovih obitelj da sudjeluju u terapijskim vrtlarskim i kulinarskim aktivnostima. Zajedno ćemo pripremiti visoke gredice i saditi biljke te testirati metodologiju razvijenu tijekom projekta, kao i učinke terapijskog vrtlarstva. A ono što ćemo uzgojiti u vrtu kuhat ćemo u radionicama terapijskog kuhanja.

Print Friendly, PDF & Email