Povećava se iznos osobne invalidnine i ukida cenzus

objavljeno u Novosti

Vlada RH je 13. siječnja 2022. godine usvojila prijedlog paketa zakona kojim se reformira sustav socijalne skrbi, te je upućen u Sabor na izglasavanje. Tako se novim Zakonom o socijalnoj skrbi predlaže ukidanje cenzusa u visini od četiri tisuće kuna za osobne invalidnine.

To znači da će osobe s najtežim stupnjem invaliditeta moći primati invalidninu i raditi. Predlaže se i povećanje naknade za osobe s invaliditetom na 1750 kuna, odnosno povećanje od 250 kuna. Predlaže se i povećanje zajamčene minimalne naknade sa 800 na 1000 kuna za radno sposobnog samca.

Prijedlogom ovog zakona predviđeno je i proširenje kruga osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja, čime se potiče ostanak djeteta s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u vlastitom domu i sprečava njihova institucionalizacija. U javnoj raspravi stiglo je više od 2500 primjedbi udruga i akademske zajednice na prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi.

Najviše protivljenja izazvali su prijedlozi ukidanja rada postojećih obiteljskih domova s 1. siječnjem 2027. te ukidanja centara socijalne skrbi, koje bi zamijenili jedinstveni županijski zavodi. Ministar Aladrović nije odustao ni od jednog od tih prijedloga. U prijedlogu zakona navodi se da već osnovani obiteljski domovi nastavljaju pružati socijalne usluge kao obiteljski domovi do 31. prosinca 2026., a potom će moći nastaviti raditi kao primjerice obrt, društvo s ograničenom odgovornošću, ustanova.

Prije predstavljanja novog zakonskog paketa premijer Plenković je na sjednici Vlade kazao da je "cilj imati učinkovit, pravedan sustav socijalne skrbi koji stavlja u fokus korisnike". Podsjetio je da se usvajanjem ovih zakona izdvajanja za sustav socijalne skrbi ove godine povećavaju za 500 milijuna kuna u odnosu na 2021.

IZVOR

Print Friendly, PDF & Email