Praktična kuća znanja: Završna konferencija za kraj provedbe

objavljeno u Novosti

Projekt Praktična kuća znanja, nakon 14 mjeseci provedebe, priveden je kraju. Tim je povodom 13. rujna održana svečana Završna konferencija, na kojoj su sudjelovali sami korisnici, predstavnici partnera: Karlovačka županija, Grad Duga Resa, Hrvatski zavod za zapošljavanje, PU Karlovac, jedinica lokalne samouprave s područja Karlovačke županije, Vijeća tržišta rada, Saveza društava distrofičara Hrvatske, SOIH-a, roditelji, osobni asistenti i drugi dragi prijatelji i gosti.

Podsjetimo: Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije - UOSIKAŽU projekt „Praktična kuća znanja“ - jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu provodila je u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga ''Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 3, Prioritetna os 2 - Jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007.-2013.

Partneri na projektu su: Karlovačka županija, Grad Duga Resa i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Karlovac. Suradnici i korisnici su: Društvo multiple skleroze Karlovačke županije i Udruga invalida rada Duge Rese te Udruga Sunce Duga Resa.

Ministarstvo socijalne politike i mladih RH u provedbi bili su posredničko tijelo prve razine (PT1), a Hrvatski zavod za zapošljavanje – Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije provoditelj je poziva na dostavu projektnih prijedloga druge razine (PT2).
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Vrijednost projekta iznosila je 979.600,75 kuna, od čega je 100% prihvatljivih troškova pokriveno sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodio u periodu od 14 mjeseci (Trajanje: od 14.srpnja 2015 - do 13. rujna 2016.), a započeo je potpisivanjem Ugovora 14. srpnja 2015. godine sa Ugovornim tijelom.

Cilj projekta: Povećati socijalne vještine i kompetencije za poboljšanje zapošljivosti osoba s invaliditetom kroz pokretanje „Praktične kuće znanja“ u Dugoj Resi.

Projekt „Praktična kuća znanja“ bio je zamišljen kao mjesto na kojem će osobe s invaliditetom imati mogućnost stjecanja novih znanja, vještina i kompetencija, ali i praktične primjene naučenog uz stručnu podršku radnog terapeuta, socijalnog radnika i ostalih stručnih izvoditelja.

Radni tim sačinjavale su: Gordana Jurčević, voditeljica porjekta, Domjana Neralić, bacc. phisyoth., Dina Ajvazi bacc. phisyoth., Ivana Matan, dipl. soc. politike., Iva Matijaško Degač, mentorica za zapošljavanje, Marijana Hadžić, dipsečerica/administratorica i vozači pratitelji specijalno prilagođenog vozila Jelena Maglić i Damir Poljančić te Štefica Pavlaković mentorica za rad s keramikom i Andreja Gerčer, dipl. psiholog.

Osim osnaživanja osobe s invaliditetom su kroz prolazili teoriju i praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina.

Projektom su pružane i socijalne usluge kao jedan od oblika izvaninstitucionalne podrške osobama s invaliditetom i to:

  • tretmane rehabilitacije i ostale načine podrške poput uvježbavanja orijentacije, mobilnosti, ergonomije i dr.,

  • radionice socijalno-komunikacijskih vještina, uvježbavanje i razvijanje komunikacijskih vještina, praktične vježbe rješavanja svakodnevnih problema, učenje vještina samozastupanja, individualna odgovornost, ponašanja u specifičnim situacijama i sl.,

  • prijevoz osoba s invaliditetom prilagođenim kombi vozilom, uključivanje volontera, pravna i psihološka podrška,

  • tečajevi keramike i rada na sublimacijskoj preši u „Praktičnoj kući znanja“,- plasiranje proizvoda na tržište,

  • „Practical soft skills training” unaprjeđenje kompetencija za lakše zapošljavanje i samozapošljavanje.

Polaznicima radionica i aktivnosti Praktične kuće znanja na svečanoj su Konferenciji uručene i priznanice, a tvrtki Bent Excellent d.o.o. iz Zagreba i Zahvalnica za donaciju rabljenog vozila.

Ispred radnog tima Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije predsjednica Gordana Jurčević još se jednom i ovim putem zahvaljuje svim partnerima, surandicima, izvoditeljima, volonterima i svima onima koji su svojim angažmanom doprinjeli da projekt

Praktične kuće znanja bude uspješno proveden!

Više u fotogaleriji: Praktična kuća znanja-završna konferencija-fotografije

Print Friendly, PDF & Email