Predavanja u organizaciji Društva distrofičara Zagreb

objavljeno u Novosti

Društvo distrofičara Zagreb – DDZ organiziralo je 19. ožujka predavanja za svoje članove na teme koje su aktualne i važne u svakodnevnom životu. Koji su simptomi i kakav utjecaj ima Covid-19 na organizam te važnost komuniciranja odnosno prenošenja i primanja poruka bila su kroz online predavanja predstavljena sudionicima.

Nakon pozdravnih riječi i prenošenja novosti koje nam je uputila predsjednica DDZ-a Marica Mirić prije početka predavanja, u komunikaciju su se uključili i ostali iznijevši nekoliko informacija o svom zdravstvenom stanju.

Kako bolest Covid-19 utječe na osobe s invaliditetom, posebno na skupinu ljudi sa mišićnim oboljenjima, pojasnila je dr. Davorka Vranješ, neurolog i stručna suradnica u DDZ. Na koje simptome treba obratiti pažnju kod bolesti i koje informacije vezane za cjepiva su nam dostupne upoznala nas je doktorica. Na kraju izlaganja članovi koji su se cijepili iznijeli su svoja iskustva.

Komunikacijom izražavamo svoje osjećaje, stavove i prenosimo informacije. Kako uspješno komunicirati predstavila je Dragana Budimir, psihologinja i stručna suradnica SDDH. Istaknula je utjecaj neverbalne komunikacije u slanju i primanju poruka i opisala stil asertivne komunikacije u svakodnevnom životu.

Kako zastupati sebe i ostvariti svoja prava, a pritom poštivati prava drugih upravo je važan element asertivnog komuniciranja. Tehnike koje asertivne osobe primjenjuju su korištenje JA poruka kojima jasno izražavaju svoje osjećaje, potrebe i želje. Izbjegavaju nasilnu komunikaciju jer se ne koriste TI porukama koje napadaju drugu osobu. Njihova neverbalna komunikacija odiše samopouzdanjem i empatijom te su uvijek spremni primiti i dati pohvale i kritike.

Na kraju predavanja članovi su razmijenili svoja mišljenja i iskustva s kojima se svakodnevno susreću. Šira društvena zajednica ne poznaje potrebe i mogućnosti osoba s invaliditetom te dolazi do šumova koji narušavaju međuljudske odnose. Upravo asertivan stil komuniciranja je važan kako bi se prepoznale prave vrijednosti i pružila usluga u zajednici.

Na predavanjima je sudjelovala administrativna tajnica UOSIKAŽU Ivana Mastelić-Ivić.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email