Predavanje na temu “Uloga vitamina i minerala” povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja

objavljeno u Novosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 1950. godine proglasila 07. travanj Svjetskim danom zdravlja. Svake godine bavi se različitim temama kojima promiče zdrave životne navike i ukazuje na probleme s kojima se na svjetskoj razini susrećemo.

Ove godine tema je: „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ kojom se ukazuje na neravnopravnost u svijetu u kojem živimo. Razlike između bogatih i siromašnih govore tome u prilog jer su uvjeti života općenito teži za ljude koji žive u siromaštvu i često im neke zdravstvene usluge nisu dostupne. Ove godine (WHO) skreće pozornost da se svim ljudima osiguraju dobri i zdravi uvjeti za život i rad te im se time omogući pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Obilježavanju Dana zdravlja pridružila se i UOSIKAŽU online izlaganjem na temu o važnosti unosa vitamina i minerala u ljudski organizam te koja im je uloga. O navedenoj temi izlagala je administrativna tajnica, Ivana Mastelić Ivić. Hranom unosimo različite elemente kojima opskrbljujemo naša tkiva, stanice, mišiće i organe. Bez vitamina i minerala skloniji bi bili infekcijama i podložniji bolestima. Simptome pomanjkanja često možemo osjetiti na koži, kosi i noktima.

Raznovrsna i uravnotežena prehrana često nije uvjet da imamo dovoljne količine nekih elemenata. Fizička aktivnost, stres i bolesti pojačano crpe organizam te namirnicama koje konzumiramo ne možemo osigurati dovoljno vitamina i minerala u tijelu pa ih nadoknađujemo kroz unos suplemenata.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email