Pusti mašti na volju i pokaži masku najbolju!

objavljeno u Novosti

Mjesec koji je po mnogočemu poseban je upravo veljača koju zbog naglih izmjena u temperaturi nazivaju „veljača prevrtača“ jer se vrijeme ne može odlučiti između hladne zime i ugodnog proljeća, a i dan biva duži. Jedini je mjesec u godini koji ima žesnko ime i najkraće traje jer ima 28 dana, dok je svaka četvrta godina prestupna i ima 29 dana. Mjesec je to u kojem ljubuju mačke, a zaljubljeni slave svoj dan. Veljača je i mjesec maškaranja i ludovanja kada se diljem svijeta, a tako i u Hrvatskoj mnogi pripremaju za fašnik.

Poklade, fašnik ili maškare označavaju vrijeme poslije sveta Tri kralja do Čiste srijede (Pepelnice). U tom razdoblju prije korizme priređuju se  kostimirane povorke i plesovi koje završavaju spaljivanjem velike lutke zvane „princ karnevala“. Običaji se od mjesta do mjesta u RH razlikuju, ali tradicionalno se pripremaju krafne i fritule koje nestaju za čas.

Sigurno ste čuli za Riječki karneval i Samoborski fašnik koji godinama privlače sve više posjetitelja, kako onih koji svoju maštu i kreativnost pokazuju kroz svoje maske, tako i onih koji uživaju u gledanju povorke. Prilika je to kada se može postati netko ili nešto drugo. Karnevalske svečanosti obično uključuju povorke i plesove, a u svijetu su najpoznatiji Venecijanski karneval (Italija) sa svojim raskošnim maskama dok su najveći, najraskošniji  i najbrojniji u Brazilu, u gradovima Rio de Janeiro i Sao Paulo.

Pokladna događanja u ruralnim sredinama Hrvatske imaju dugu tradiciju gdje se muškarci odijevaju u životinjsku kožu (krzna) i bukom koju stvaraju zvoncima obješenima na tijelu, rogovima i plesom plaše sve oko sebe. U okolici Rijeke nazivaju ih zvončari, u Međimurju baukači, u Slavoniji su to bušari, u Baranji ih zovu buše, a u Dalmatinskoj zagori didi.

Ove godine zbog poštivanja epidemioloških mjera koje se odnose na suzbijanje bolesti Covid-19 nismo bili u mogućnosti organizirati maškare u našem prostoru, međutim to nije utjecalo na maštovitost i kreativnost, o čemu svjedoče fotografije korisnika osobne asistencije i osobnih asistenata te članova i zaposlenika Udruge koje možete pogledati u galeriji.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email