Radionice kuhanja i vrtlarstva u okviru projekta “MeTURA – Povratak korijenima”

objavljeno u Novosti

U okviru projekta Obiteljsko obrazovanje „MeTURA-Povratak korijenima“ koji se financira iz programa Erasmus +, čiji je nositelj IC GEOSS, Slovenija, a u kojem je UOSIKAŽU jedan od partnera uz The Society for Horticultural Therapy (Thrive), Ujedinjeno Kraljevstvo, Centro per lo sviluppo creativo Danilo Dolci, Italija i Zveza Sožitje, Slovenija, provedene su pilot radionice kuhanja i vrtlarstva.

Radi se o projektu koji je usmjeren na poboljšanje uvjeta za samostalniji život odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Aktivnosti uključuju ​​članove obitelji odraslih osoba s invaliditetom, edukatore i pružatelje usluga andragoškog procesa cjeloživotnog učenja iz partnerskih zemalja (Velika Britanija, Hrvatska, Italija i Slovenija).

Projekt se bavi cjeloživotnim učenjem obitelji i njihovih odraslih članova s intelektualnim teškoćama (OČOIT), uz sudjelovanje ustanova za obrazovanje odraslih i relevantne javnosti.

Pilot radionicu kuhanja 27.05.2021. godine provele su dvije mentorice iz UOSIKAŽU u prostorijama Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Karlovačke županije „Rajska ptica“ u Karlovcu na kojoj su sudjelovala četiri korisnika i dva zaposlenika iz "Rajske Ptice". Na radionici smo pripremali jagode sa šlagom i voćnu salatu. Korisnici su bili oduševljeni i ponosni na svoj doprinos u pripremi jela i izrazili su svoje zadovoljstvo. Za nagradu su svi uživali u pripremljenom obroku. Radeći s korisnicima mentori su se učili prilagođavati, a razvijali su i kompetencije.

Pilot radionica vrtlarstva provedena je 02.06.2021.godine u prostoru Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, a sudjelovala su dva mentora iz UOSIKAŽU, šest korisnika i dva zaposlenika iz Centra Ozalj. Na radionici smo posadili sadnice rajčice, paprike i peršina. Korisnici su bili vrlo zadovoljni vrtlarskim aktivnostima i motivirani za rad. Mentori su bili zadovoljni željom i motivacijom korisnika da sudjeluju i daju svoj doprinos pri sadnji te su uz druženje i vrtlarenje zajedno s korisnicima stekli nova iskustva.

Zahvaljujemo Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama Karlovačke županije „Rajska ptica“ i Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj na suradnji.

Print Friendly, PDF & Email