Radionice podrške i obilježavanje Nacionalnog dana osoba s neuromuskularnim bolestima

objavljeno u Novosti

UOSIKAŽU surađuje sa mnogim srodnim organizacijama i ustanovama na dobrobit osoba s invaliditetom u svrhu podizanja kvalitete života, učenju o različitosti i solidarnosti u društvu.

Podrška je svrha uključivanja svih marginaliziranih skupina u društvo gdje se potiče tolerancija i pravo na jednakost.

Suradnjom UOSIKAŽU sa Obiteljskim centrom Karlovačke županije koji provodi projekt „Obitelj u Centru“ biti će osigurana stručna pomoć osobama s invaliditetom i zaposlenicima jednom tjedno (četvrtkom) u prostoru Kreativnice na Korzu u terminu od 10 do 12 h. Prva radionica stručne pomoći održana je 19. svibnja koju je vodio predstojnik Obiteljskog centra Karlovac mr.sc. Ivan Delić, dipl. defektolog – socijalni pedagog.

Na samom početku predsjednica udruge Gordana Jurčević je upoznala prisutne sa novom suradnjom s Obiteljskim centrom i ovogodišnjim obilježavanjem kampanje 21. svibnja - Nacionalnog dana osoba s neuromuskularnim bolestima koju UOSIKAŽU provodi u suradnji sa Savezom društava distrofičara Hrvatske.

U okviru Kampanje obilježavanja 21. svibnja – Nacionalnog dana osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti i Europske godine mladih organizirana je 3. atletska virtualna utrka Run for MD koja se održava od 16. do 21. svibnja 2022.Svrha Utrke je podizanje svijesti o osobama s mišićnom distrofijom - MD i prikupljanje sredstava za nabavku govorne jedinice koja će omogućiti samostalno upravljanje računalom osobama s velikim motoričkim teškoćama. Ovaj uređaj osobama s MD omogućava dostupnost e-usluga u zajednici, lakši pristup obrazovnim programima, veća učinkovitost i ostvarenje prava na informacije te veće uključivanje u društvo. Predsjednica je također pozvala sve da se uključe u virtualnu utrku te tako daju svoj doprinos.

Nakon informacija o kampanji i značaju govorne jedinice za osobe s MD radionicu je nastavio gospodin Delić koji je porazgovarao sa prisutnima kako bi iskazali interes o temama koje su im važne za podršku u svakodnevnim aktivnostima.

Print Friendly, PDF & Email