Sudjelovanje na predavanju o ekonomskom nasilju

objavljeno u Novosti

Tim Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja (116006) održava predavanja s ciljem diseminacije informacija o radu i djelokrugu 116006 linije u svrhu educiranja i senzibiliziranja društva prema žrtvama nasilja.

Nasiljem se krše temeljna ljudska prava i često su ugrožene ranjive skupine ljudi koje zbog određenih razloga, najčešće straha za vlastiti život i egzistenciju, ne prijavljuju počinitelje ili ne traže pomoć i podršku institucija.

Što je ekonomsko nasilje i kako ga prepoznati u obitelji te koja su tipična ponašanja nasilnika, prisutnim sudionicima predstavila je kroz online predavanje psihologinja i pružateljica podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Ivana Andrijašević. Predavanje „Ekonomsko nasilje“ je održano 23. ožujka, a sudjelovale su predsjednica Udruge Gordana Jurčević i administrativna tajnica Ivana Mastelić-Ivić.

Ekonomsko nasilje kao jedan od oblika nasilja kojim su najviše pogođene žene, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom od strane svojih bližnjih svakako narušava njihovo dostojanstvo i ostavlja dugoročne posljedice koje dovode do siromaštva. Uskraćivanjem prihoda i onemogućavanjem zapošljavanja partner kontrolira žrtvu i uzrokuje još nekoliko oblika nasilja psihološke prirode.

Na probleme i posljedice nasilja s kojima se susreću osobe s invaliditetom ukazala je Štefica Roginić, voditeljica SOIH - SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja, na koju se nadovezala i predsjednica SOIH - Mreže žena s invaliditetom Gordana Jurčević istaknuvši kako ekonomsko nasilje još uvijek nije dovoljno prepoznato osobito u ruralnim sredinama. Zato je važno osnaživati žene, poticanjem zapošljavanja i educiranjem o financijskoj pismenosti kako bi se poboljšao status žena u društvu.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email