Sudjelovanje na predavanju „Specifične potrebe osoba starije životne dobi“

objavljeno u Novosti

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116006 organizirao je 16. veljače 2023. godine online predavanje na temu „Specifične potrebe osoba starije životne dobi“.

Starije osobe izložene su nasilju i predrasudama o čemu je govorila predavačica Natalia Marincil, mag. psych. pružateljica podrške na NCL. Jedna od predrasuda je i ageisam (diskriminiranje starijih) koji je vrlo rasprostranjen među mladima u razvijenim zemljama.

Starija životna dob je vrijeme kada se događaju razne promjene. To je razvojno razdoblje u životnom vijeku osobe, a definira se prema kronološkoj dobi (iznad 65. godine života), socijalnim ulogama ili statusu (nakon umirovljenja) te prema funkcionalnom statusu (nakon određenog stupnja opadanja sposobnosti).

Osvješćivanjem javnosti da osobe starije životne dobi ne smiju biti teret zajednice i društva, nego snaga kojom se gradi senzibilitet i međugeneracijska solidarnost u doba razvijene tehnologije važan je preduvjet za podizanje kvalitete života.

S godinama vid i sluh starijih osoba se pogoršava te je važno u komunikaciji prilagoditi i koristiti tehnike koje pomažu u svakodnevnom življenju.

Predavanje su pratile Gordana Jurčević, predsjednica Udruge i Ivana Mastelić-Ivić, administrativna tajnica.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email