Timski rad i komunikacija

objavljeno u Novosti

Mnoge organizacije prepoznale su kod svojih zaposlenika veću efikasnost i radnu učinkovitost uključujući ih u timski rad. Osim u organizacijama, timski rad funkcionira i u svim sferama našeg privatnog života uključujući i slobodno vrijeme. Radeći zajedno na nekom „projektu“, razvijamo svoje vještine i sposobnosti, učimo međusobno jedni od drugih, potičemo komunikaciju i stječemo radne navike. Radeći u timu sa dvoje ili više ljudi spoznajemo svoje sposobnosti i mogućnosti potičući jedni druge na bolju suradnju.

Zbog poštivanja mjera i pridržavanja uputa koje su na snazi zbog pandemije, većinu aktivnosti usmjerili smo radeći s korisnicima i članovima putem društvenih mreža i platformi koje su jednostavne za uporabu.

Čekajući proljeće pripremili smo predavanja koja ćemo zajedno s našim korisnicima osobne asistencije i ostalim članovima udruge primijeniti u aktivnostima vezanim za projekte koje provodimo, a naročito će nam neka od predavanja biti korisna za projekt Metura – povratak korijenima, kod radova u vrtu i pripremanju obroka.

Cilj nam je predavanjima o određenim temama članovima približiti korisnost i važnost njihove primjene u svakodnevnom životu te ih potaknuti na uključivanje u različite aktivnosti i volontiranje.

Za osnaživanje korisnika osobne asistencije i članova udruge prva dva predavanja tematski se nadovezuju jedan na drugi. Na prvom predavanju održanom 25. veljače, tema je bila vezana za karakteristike timskog rada, što sve čini tim uspješnim i koje su mu prednosti i nedostaci. Koja je uloga lidera i kako poticati tim da bude uspješan moglo se je saznati od prezentatorice. Za dobru atmosferu u timu važno je uzajamno povjerenje i komunikacija.

Komunicirajući stvaramo i održavamo međuljudske odnose. Kako komuniciramo i što je sve komunikacija predstavljeno je na drugom predavanju održanom 12.ožujka. Koji šumovi ometaju komunikaciju i zašto se više vjeruje neverbalnoj komunikaciji  neke su od važnih elemenata u prenošenju poruke od pošiljatelja do primatelja.

Prema istraživanjima samo 7 % komuniciramo riječima, sve ostalo je neverbalna komunikacija koju čine govor tijela 55 % (kontakt očima, izraz lica, položaj i pokreti tijela) i 38 % ton glasa i intonacija.

Predavanja je vodila Ivana Mastelić-Ivić, administrativna tajnica.

Print Friendly, PDF & Email