Uspješno završen Trening za mentore volontera II

objavljeno u Novosti

Organizacije koje su uključene ili se žele uključiti u projekte i programe Europskih snaga solidarnosti među kojima je i UOSIKAŽU odazvale su se i rujanskom nastavnom modulu treninga za mentore volontera koje je organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

Planirani drugi dio treninga za mentore volontera zbog epidemiološke situacije održan je online od 14. do 16. rujna 2020. godine na kojem su sudjelovale predstavnice UOSIKAŽU: Martina Benić, dopredsjednica i Ivana Mastelić Ivić, administrativna tajnica.

Nadovezujući se na održane treninge u lipnju kako bi uloga mentora bila potpuna, ciljevi ovog završnog modula su bili bazirani na izgradnji kvalitetnih mentorskih odnosa i postavljanju granica te rješavanju problema i kriznih situacija. Podijeljeni u manje grupe prema zadacima i situacijama s kojima bi se kao mentori mogli susresti, sudionici su aktivnom razmjenom iskustava i svojim promišljanjima radili na svojoj ulozi.

Element koji je važan za uspostavu kvalitetnih odnosa s drugima je „govoriti sebe“,a podrazumijeva da zapravo dovoljno dobro poznajemo sebe i da imamo vještine kojima ćemo sebe objasniti drugima. I to ne jednom, nego kontinuirano tijekom cijelog mentorskog odnosa. To znači i reći „NE“, odnosno postaviti granice u konkretnim situacijama koje znaju biti vrlo stresne i dovesti i do sindroma sagorijevanja.

Samorefleksijom smo zapravo došli do zaključka da davajući sebe, odnosno pružajući osobnu podršku volonterima, treba kontinuirano raditi na sebi i voditi brigu o mentalnom zdravlju kroz različite oblike pomoći.

Moderatori treninga i predstavnici AMPEU svojim stručnim znanjem i iskustvima doprinijeli su osobnom i profesionalnom razvoju polaznica UOSIKAŽU koje su spremne da budu mentorice volonterima pridonoseći svojim znanjem i iskustvom unapređenju Udruge. Svi polaznici koji su prošli trening za mentore volontera dobiti će Youthpass – certifikat o stečenim kompetencijama, a kao podrška u radu i pitanjima s kojima se susreću mentori i organizacije  na raspolaganju je radni tim AMPEU-A.

Ivana Mastelić Ivić

Print Friendly, PDF & Email