Završna konferencija programa Europa za građane 2014.-2020.

objavljeno u Novosti

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je online završnu konferenciju programa Europa za građane 2014 – 2020 koja se održala 30. ožujka 2021. godine od 10.00 do 12.15 sati. Završnom konferencijom obilježilo se djelovanje Ureda kao kontakt točke Programa u Hrvatskoj u programskom razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Završnom konferencijom obilježeno je djelovanje Ureda za udruge kao kontakt točke programa Europa za građane u Hrvatskoj u programskom razdoblju od 2014. do 2020. godine, predstavljena glavna postignuća Programa u Hrvatskoj, promovirani uspješni korisnici putem kratkog promotivnog filma te najavljen budući program Građani, jednakost, prava i vrijednosti u okviru kojega će se u novom programskom razdoblju 2021.-2027. odvijati aktivnosti dosadašnjeg Programa Europa za građane.

U sklopu konferencije održala se panel rasprava Aktivni Građani – temeljna vrijednost Europske unije (moderatorica: Saša Šegrt) koja je pružila opći pregled današnjeg prostora za građansko djelovanje u EU-u, civilno društvo i vrijednosti EU-a. Temeljna pitanja o kojima će panelisti ponuditi svoja razmišljanja vezana za uključenost građana u vremenima krize, solidarnost kao princip djelovanja; ključne vrijednosti Europske unije u narednom desetljeću i ulogu OCD-a u njihovom očuvanju i promicanju, te mogućnosti koje nova financijska perspektiva donosi neprofitnom sektoru?

Razgovaralo se o tome na koji način usmjeravati i razvijati procese uključivanja građana i građanskih inicijativa u rješavanje društvenih problema/kriznih situacija, kako poticati i motivirati građane da se uključe u kreiranje javnih politika, osobito u vremenima krize [pandemija/potres/recesija/klimatske promjene] te može li se uključivanje građana u te procese mjeriti (i ako da, kako)? Vrijednost društvene solidarnosti, koja se očituje kroz filantropiju i volonterstvo, bit će naglašena kao jedna od ključnih vrijednosti Europske unije, a istaknut će se i važnost drugih na kojima će se Europska unija temeljiti u narednom desetljeću.

Na konferenciji je sudjelovala predsjednica UOSIKAŽU Gordana Jurčević.

Video snimku konferencije možete pogledati OVDJE.

IZVOR

Print Friendly, PDF & Email