24. HRVATSKI SIMPOZIJ OSOBA S INVALIDITETOM

objavljeno u Novosti

Dana 21. i 22. listopada 2019. godine u hotelu Aristos u Zagrebu održan je 24. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem na temu „Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom“ – globalni ciljevi održivog razvoja do 2030., zapošljavanje na otvorenom tržištu rada i usluge osobnih pomagača.

Simpozij je i ove godine organizirala Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) i u partnerstvu sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i Gradom Zagrebom, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba.

Na Simpoziju je nazočilo više od 250 predstavnika nacionalnih saveza i udruga osoba s invaliditetom iz Hrvatske, predstavnika ministarstava, gradske uprave te različitih institucija, kao i predstavnici europskih organizacija osoba s invaliditetom te predstavnici ministarstva i nacionalnih saveza nekih europskih država.

UOSIKAŽU su na Simpoziju predstavljali predsjednica Gordana Jurčević i izvršna direktorica Marica Poljančić.

Na plenarnom zasjedanju Simpozija zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavčić Vukičević je govorila je o ulozi i značaju tematike ovog simpozija koja je od iznimne važnosti te obvezuje sve da promišljaju o pitanjima od bitnog utjecaja na kvalitetu života osoba s invaliditetom navodeći kako Grad Zagreb kontinuirano i intenzivno radi na svim poljima i da je od velike važnosti suradnja i partnerstvo s udrugama jer ukazuju na stvarne probleme osoba s invaliditetom te su izravna veza s krajnjim korisnicima.

Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa je rekla da najvažniju ulogu u životu osoba s invaliditetom imaju članovi njihovih obitelji. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je napomenula da su ovogodišnje teme simpozija vrlo aktualne i da su od iznimnog značaja za osobe s invaliditetom. 

Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc je govorila o važnosti udruga civilnog društva koje štite prava svojih članova i zastupaju ih na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te su istovremeno bitan čimbenik solidarnosti i uzajamnosti jer stvaraju nove i veće mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Osim zamjenice Pavičić Vukičević, tajnice Pletikose, pravobraniteljice Slonjšak i ravnateljice Benc, prisutnima se obratila izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Ljubica Lukačić te predsjednik Nacionalnog saveza osoba s invaliditetom Slovenije Borut Sever i predstojnica ureda UNICEF-a u RH Regina M. Castillo, kao i Catherine Naughton, izvršna direktorica Europskog foruma osoba s invaliditetom te Saša Mlakar, zamjenica državnog tajnika Ministarstva rada, obitelji, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti Slovenije.

Globalne ciljeve održivog razvoja do 2030. i osobe s invaliditetom predstavila je Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a, naglasivši kako su po prvi put u povijesti UN-a osobe s invaliditetom uključene u globalni sporazum.

Na Simpoziju su održane dvije paralelne radionice. Na radionici "Radni asistent" koju su moderirale Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a i Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pokušalo se dati odgovor na pitanja koje osobe trebaju ostvariti uslugu radnog asistenta, kako se procjenjuje potreba, tko utvrđuje broj sati tjedno i zadatke za koje je potrebna pomoć, tko zapošljava radnog asistenta – s kim sklapa ugovor, tko financira radnog asistenta (plaća), koliko košta sat rada, traži li se određena struka za tu osobu te koje poslove obavlja, a iz perspektive predstavnika organizacija koje zastupaju osobe različitih vrsta invaliditeta i samih osoba s invaliditetom.

Radionicu "Reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom" moderirale su Gordana Jurčević, predsjednica SOIH-Mreže žena s invaliditetom i Manda Knežević, predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara, a Branka Mrzić Jagatić, koordinatorica programa udruge Roditelji u akciji – RODA predstavila je “Strateški plan za unaprjeđenje reproduktivnog zdravlja, reproduktivnih prava i roditeljstva žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj 2019 - 2022.”. Na radionicama su izneseni konstruktivni prijedlozi i usuglašeni zaključci koji su predstavljeni svim sudionicima Simpozija.

Sudionici Simpozija imali su priliku pogledati i kazališnu predstavu „Više sreće drugi put“ AKUD „Žensko kazalište“ Gornje Jesenje.

Izvori: SOIHGrad Zagreb

Print Friendly, PDF & Email