25. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom

objavljeno u Novosti

06. studenog 2020. godine putem online platforme ZOOM u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) održan je 25. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom.

Simpozij je pozdravnim riječima otvorila potpredsjednica SOIH-a Marica Mirić koja je zatim održala izlaganje o temi što to povezuje invaliditet, ljudska prava i ciljeve održivog razvoja posebno se osvrčući na povezanost Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koja promiče socijalni model i model ljudskih prava, s ciljevima održivog razvoja koji svojim ciljevima uključuju osobe s invaliditetom što nije bio slučaj kroz Milenijske ciljeve u razdoblju od 2000. do 2015. godine.

Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) i Europskog paraolimpijskog odbora (European Paralympic Committee) predstavio je projekt jačanja kapaciteta HPO članica te istaknuo kako se uključivanjem mladih u udruge nastoji mlade poticati na tjelesnu aktivnot budući da se vježbanjem i treningom poboljšava kvaliteta života, pogotovo osoba s invaliditetom.

Pravnica SOIH-a Lorena Vovk, govorila je o temi nasilja nad ženama s invaliditetom te predstavila podatke o doživljenom nasilju. Također je govorila o Kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno-uvjetovanog nasilja koja se provodi putem okruglih stolova, edukacija u školama i dječjim vrtićima te putem medijskih istupa kojim se osvještava javnost o problemu nasilja.

Na kraju su sudionici Simpozija imali prilike postavljati pitanja koja su potaknula raspravu u kojoj su sudjelovali gđa. Mirić, predsjednik HPO-a gosp. Kovačić i saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Na Simpoziju je u ime UOSIKAŽU sudjelovala predsjednica Gordana Jurčević.

IZVOR

Print Friendly, PDF & Email