Pružanje osobne asistencije u uvjetima pandemije COVID – 19

objavljeno u COVID-19

Osobna asistencija je usluga koja je brojnim osobama s najtežom vrstom i stupnjem tjelesnog oštećenja te osobama s intelektualnim i mentalnim oštećenjima poboljšala kvalitetu života, utjecala na veću socijalnu uključenost i aktivnije participiranje u lokalnoj zajednici.

Pružanje usluge osobne asistencije korisnicima odnosi se na aktivnosti svakodnevnog življenja od obavljanja higijene, odijevanja, izlaska iz kreveta, odlaska na toalet, hranjenja, obavljanja administrativnih poslova, pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije, pratnje i pomoći u različitim socijalnim aktivnostima.

Usluga osobne asistencije neposredno dovodi do sprječavanja institucionalizacije jer osobe s najtežim invaliditetom mogu ostati živjeti u svom prirodnom okruženju i svojim domovima, a da članovi obitelji ili oni koji skrbe o njima imaju potporu u vrijeme kad oni nisu u mogućnosti pružiti istu.

UOSIKAŽU uslugu osobne asistencije provodi kroz projekt Osobna asistencija = kvalitetniji život osoba s invaliditetom financiran iz Europskog socijalnog fonda za 20 korisnika i trogodišnji program Usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom - „Aktivan život uz podršku II“ financiran od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za 11 korisnika.

Poštujući epidemiološke mjere, kako bi sačuvali zdravlje korisnika osobne asistencije i osobnih asistenata koji uslugu pružaju i u vrijeme pandemije COVID-19, 04. studenog osobnim asistentima podijeljena je zaštitna oprema (rukavice, maske, dezinfekcijska sredstva i navlake za cipele).

Ostanimo odgovorni i čuvajmo zdravlje.

Print Friendly, PDF & Email