Edukacija o radu savjetovališta za žene s invaliditetom žrtve nasilja na daljinu

objavljeno u Žene s invaliditetom

Povodom obilježavanja 20 godina djelovanja SOIH – Mreža žena s invaliditetom organizirala je 16. travnja online edukaciju o radu savjetovališta za žene s invaliditetom žrtve nasilja na daljinu.

Predsjednica SOIH – Mreže žena s invaliditetom Gordana Jurčević, prisutne je upoznala sa temama izlaganja i s ponosom istaknula doprinos i rad svih žena koje su uključene u Mrežu. Veliki poticaj daje i Konvencija UN-a, s člankom 6, o pravima osoba s invaliditetom o kojima se raspravlja i na zajedničkim edukacijama i konferencijama kroz godine koje organizira SOIH – Mreža žena s invaliditetom.

Pozdravnim riječima obratio se i predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, dr. Zorislav Bobuš kao jedan od osnivača Mreže koji se 20 godina zalaže i daje podršku u radu i savjetovanju ženama s invaliditetom. Zagovaranjem i osnaživanjem žena na pružanju podrške drugima, istaknuo je važnost održavanja edukacija kojima su se priključile i nove članice kojima je zaželio dobrodošlicu.

Rad i aktivnosti SOIH – Mreže žena s invaliditetom predstavila je Kristina Peruničić, socijalna radnica. U Dubrovniku 2001. godine SOIH je osnovao SOIH – Mrežu žena s invaliditetom s ciljem promicanja jedankih mogućnosti i zaštite žena s invaliditetom u svim segmentima života. Kroz višegodišnje edukacije, okrugle stolove i tribine potiče se osnaživanje žena i ostvarivanje prava na život bez diskriminacije i nasilja. Mreža žena aktivno djeluje u zajednici kroz obilježavanje značajnih datuma svake godine, podržavajući i obilježavajući kampanje protiv nasilja nad ženama.

S pravilima i granicama u savjetovanju na daljinu kao podrška žrtvama obiteljskog nasilja upoznala je prisutne pravnica Lorena Vovk u svojem izlaganju. Uputila je nekoliko savjeta koji su bitni u radu kod pružanja podrške ženama s invaliditetom žrtvama nasilja.

O izazovima u radu na SOIH – SOS telefonu koji je pušten u rad 15. svibnja 2007. godine kroz svoje dugogodišnje iskustvo ispričala nam je voditeljica Štefica Roginić. Predrasude kojima su izložene žene s invaliditetom često znaju biti poticaj njihovih najbližih, ali i okoline da nad njima provode neki oblik nasilja, u većini slučajeva psihički, kroz vrijeđanje, omalovažavanje i zastrašivanje. Kroz faze razgovora koje su bitne za uspostavljanje odnosa  i povjerenja, važno je saslušati žrtvu nasilja i pomoći joj da sama donese odluku koja odgovara njezinim potrebama i željama. Štefica Roginić se nadovezala na prethodno izlaganje i istaknula osobine i vještine savjetnice koja pruža podršku na SOS telefonu.

Za vrijeme pandemije bio je povećan broj poziva na SOIH – SOS telefonu, ali većinom su pitanja i problemi bili vezani uz bolest Covid-19 i potrese pa je manje bilo prijava nasilja. S obzirom na potrebe žena žrtava nasilja, edukacijama bi trebalo osposobiti ostale članice da se uključe u tim koji pruža savjetovanja.

Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH svojim dugogodišnjim iskustvom u radu s osobama s invaliditetom osnažuje kroz edukacije i savjete mlade članice da se aktiviraju u svojim sredinama u pružanju podrške i zalažu za poticanje različitosti i nediskriminacije.

Print Friendly, PDF & Email