Emocionalno zlostavljanje u partnerskim odnosima – oblici i posljedice

objavljeno u Novosti

Tim nacionalnog pozivnog centra za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja (116 006) nastavlja s predavanjima u kojima se bavi temama vezanim za nasilje u svrhu edukacije i senzibiliziranja društva prema žrtvama nasilja.

Drugo predavanje na temu „Emocionalno zlostavljanje u partnerskim odnosima – oblici i posljedice“ održano je preko Zoom aplikacije dana 15. siječnja 2021. godine, a pratile su ga predsjednica Gordana Jurčević i administrativna tajnica Ivana Mastelić-Ivić.

Većina muškaraca i žena su barem jednom u životu doživjeli neki oblik nasilja. Najčešći oblik nasilja koji je motiviran ljubomorom je emocionalno zlostavljanje partnera. Predavanje o nasilju koje je teško prepoznati sve dok mentalno zdravlje žrtve nije vidljivo narušeno je vodila mag.psych. Ivana Prović.

Po istraživanjima, počinitelji nasilja u partnerskim odnosima su većinom muškarci. Emocionalno zlostavljanje zna trajati godinama jer žrtva zbog straha za sebe i djecu  ne traži pomoć već sebe okrivljuje za takvo stanje. Nasilnici se uglavnom služe taktikama zanemarivanja (izostanak emocionalne reakcije, poricanje i kontriranje) i izravnim oblicima nasilja koji su više verbalni (optuživanje, zastrašivanje, uznemiravanje, ponižavanje i kritiziranje) te tako žrtve postaju nesigurne i ovisne o njima.

Kroz provedeno istraživanje, žene koje su prijavile nasilje navele su oblike emocionalnog zlostavljanja koje su doživjele od partnera. To su vikanje, odnosno podizanje glasa i nazivanje pogrdnim imenima (glupa, luda, ružna), uvrede i ljubomora koja je povezana kontroliranjem i uhođenjem. U početku se kod žrtve stvara strah, sram i problemi s koncentracijom koji dugoročno uzrokuju depresiju i gubitak samopoštovanja. Kao tjelesene posljedice javljaju se bolovi i kronični umor koji dodatno narušavaju zdravlje žrtve.

Žrtve nasilja treba ohrabrivati da se razgovorom otvore i prijave nasilje. Svaki oblik nasilja u partnerskim odnosima je neprihvatljiv. Oporavak je postepen i dugotrajan te je potrebna suradnja organizacija i institucija u prevenciji, identifikaciji i intervenciji emocionalnog zlostavljanja.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email