Epidemiološke mjere ostaju na snazi do kraja siječnja

objavljeno u COVID-19

Epidemiološke mjere ograničavanja okupljanja, zabrane rada restorana i kafića te ograničavanja radnog vremena radi sprječavanja širenja koronavirusa ostaju na snazi do kraja siječnja, objavio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi i one se produžuju do 31. siječnja, izjavio je ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Davor Božinović na konferenciji za novinare.

Tako da i nakon 10. siječnja na snazi ostaje zabrana javnih okupljanja više od 25 osoba, kafići i restorani i dalje ne rade, trgovine rade najduže do 22 sata, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu....

Razgovara se i o tome po kojem će se modelu odvijati nastava iduće polugodište, no konačna odluka još nije donesena.

Produženje nužnih epidemioloških mjera Božinović je objasnio visokim brojem oboljelih, unatoč pozitivnim trendovima te hladnim vremenom koje može utjecati na širenje virusa.

Još se ne zna niti koliki utjecaj na epidemiju ima potres i božićno-novogodišnji blagdani, a u ponedjeljak se očekuje i povratak na posao velikog broja radnika koji su koristili godišnji odmor te će time biti povećana mobilnost i mogućnost zaraze.

"Brine i situacija u Europi, zemlje koje imaju oštrije mjere od Hrvatske, imaju rapidan porast novooboljelih. Sve je to uzeto u obzir i to su naša utemeljenja u razmišljanju o mjerama", istaknuo je.

IZVOR

Print Friendly, PDF & Email