KAMPANJA „DJELUJMO ZAJEDNO“

objavljeno u Novosti

Pod posebnim okolnostima uzrokovanim koronavirusom uz poštivanje epidemioloških mjera 28. i  29. listopada 2020., online preko platforme ZOOM, održana je 14.  MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O STATUSU I PRAVIMA OSOBA S INVALIDITETOM u okviru kampanje „DJELUJMO ZAJEDNO“.

Organizator Konferencije bio je Koordinacioni  odbor udruženja i saveza osoba sa invaliditetom  Unsko – Sanskog kantona i Koalicija Strategije za unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH (2016 –2021).

Uvodnu riječ i obraćanje sudionicima imao je Jusmir Alibabić domaćin Konferencije i predsjedavajući Koordinacionim odborom udruženja i saveza osoba s  invaliditetom Unsko-sanskog kantona.
14.  Međunarodnu konferenciju o statusu i pravima osoba sa invaliditetom otvorio je Faris Hasanbegović, načelnik općine  Sanski Most.

Program rada bio je bogat i sadržajan brojnim temama od unaprjeđenja položaja osoba s invaliditetom i njihovih organizacija, rada s djecom s teškoćama u vrijeme pandemije, uključivanja područja invaliditeta u lokalne medije do integracije osoba s invaliditetom i zapošljavanja u lokalnoj zajednici, a o njima su pričali stručnjaci iz navedenih područja.

Drugog dana konferencije izlaganja su imali predstavnici iz RH, a o prvoj temi „Što povezuje invaliditet, ljudska prava i Ciljeve održivog razvoja“ govorila je Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH.

O uvijek aktualnoj temi „Sprječavanje nasilja nad ženama s invaliditetom“ govorile su Lorena Vovk, Kristina Peruničić i Martina Mokus također iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH. „Kako udruge mogu utjecati na zdravstveni sustav? - primjer uspješne kampanje u Republici Hrvatskoj“ tema je koju je predstavila Dijana Roginić iz Saveza društva multiple skleroze Hrvatske. O „Važnosti komunikacijskih kanala u neprofitnom sektoru i zašto su važne Europske snage solidarnosti“ izlaganje su imale Ivana Kučina iz Društva distrofičara Zagreb i Gordana Jurčević iz Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

Nastavno na prvi dan konferencije na kojem je o neurorizičnoj djeci pričala mr. sc. prim. Edina Karabeg, specijalist pedijatar na temu „Put prema sustavu rane intervencije“ izlagao je Nikola Tadić iz Saveza udruga za autizam Hrvatske. Luka Keller iz Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom predstavio je „Ulogu nevladinog sektora u razvoju socijalnih usluga u zajednici i rezultate provedenog istraživanja potreba udruga osoba s invaliditetom“.

Pokazalo se i u RH i u BIH kako osobe s invaliditetom moraju pratiti brojne zakone i propise zbog ostvarivanja određenih prava što nije nimalo jednostavno i često puta zahtijeva pravnu podršku, a upravo o „Prikazu iskustava pravnog savjetovališta“ govorio je Leke Sokolaj iz Hrvatskog saveza udruga invalida rada.

Izlaganje na teme „Rehabilitacija osoba s mišićnom distrofijom“ i „Uloga udruga u ruralnim sredinama za osobe s invaliditetom“ imali su  Slobodan Marinković iz Saveza društava distrofičara Hrvatske i Mirjana Janžek iz Udruge distrofičara Krapina.

Print Friendly, PDF & Email