Karlovački i zagrebački volonteri na jezeru Burdur učili o održivosti

objavljeno u Volonteri

Zahvaljujući volonterskim programima i projektima koje provodi volonterski centar LAG-a „Vallis Colapis“ iz Ozlja sedmero volontera iz Karlovačke i Zagrebačke županije sudjelovali su tjedan dana na razmjeni u turskom Burduru, u zajednici Lisinia- prvom turskom centru za zaštitu divljih životinja.

Jelena Maglić, Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Sanja Canjar, Ivana Klarić (iz udruge Contessa iz Draganića), Matija Pievac - Lag-ov i Zuk-ov volonter, Igor Kuštreba iz Karlovca, te Viktorija Simić i Miljan Marković, iz Zagreba tjedan su dana učili sve o održivom razvoju, održivoj proizvodnji, samodostatnoj poljoprivredi i zajednici koja živi isključivo od onoga što sama proizvede i priskrbi.

Naziv projekta je: „Sustainable happiness“, odnosno održivi razvoj. Lisinija je poput zajednice koja pokušava sve proizvesti čisto i organski bez korištenja ikakvih pesticida i umjetnih gnjojiva. I dok se Hrvatska posljednjih dana bori s vjetrom, hladnoćom i ostalim nedaćama naši su volonteri „muku“ mučili sa suncem i prosječno 27 stupnjeva Celzijevih.

Žive na način da konzumiraju samo ono što sami uzgoje na toj farmi. Sve je izgrađeno samo od prirodnih materijala, drveta i kamena. Drvo je uglavnom ono koje je prirodnim putem srušeno, tj. srušio ga je ga je vjetar ili se osušilo. Na farmi uzgajaju dvije vrste jabuka, dunje, lubenice, paradajz, luk, papriku i razne začine. Lubenice se koriste za pekmez, nemaju toplu vodu, to je jedini nedostatak. Iako se čitava zajednica nalazi uz jezero Burdur, općenito, slabo stoje s pitkom vodom. Jezero je preslano, i zagađeno da bi se moglo na bilo koji način iskorištavati. Zbog okolnih hidroelektrana sve je manji dotok vode u jezero i ono se stalno smanjuje. Uzgojem ruža i drugih biljaka kojima treba manje vode. Žele pokazati okolnom stanovništvu da je moguće baviti se uzgojem bez pretjerane potrošnje vode – ispričala nam je prve dojmove Jelena Maglić, djelatnica UOSIKAŽU, a koja je u ovom projektu sudjelovala kao volonterka. (A.Vučić)

Fotografije: J.Maglić i M. Pievac

Print Friendly, PDF & Email