Projekt: “Zadruga SDDH”-rezultati prvih 6 mjeseci

objavljeno u Novosti

Osobe s distrofijom nisu uvijek zapošljive na otvorenom tržištu rada i upravo ih ovim projektom želimo potaknuti na samozapošljavanje i rad u trenutku kad mogu, kad im dozvoljavaju zdravstveni uvjeti, ali i njihove druge mogućnosti prijevoza i svega onoga o čemu oni ovise, da rade onoliko koliko mogu. Projektom je obuhvaćeno 33 udruge distrofičara u Hrvatskoj, njime smo napravili dvije važne stvari: obavili smo edukaciju predstavnika sve 33 udruge za socijalno poduzetništvo te smo iz Udruge iz Zagreba i UOSIKAŽU educirali za grafički dizajn četiri osobe, od kojih ćemo jednu i zaposliti u udruzi – kazala je voditeljica projekta Marica Mirić, predsjednica SDDH-a predstavljajući rezultate nakon šest mjeseci provedbe IPA projekta "Zadruga SDDH".
Suradionici na projektu su Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Društvo distrofičara Zagreb te Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Projekt traje 12 mjeseci, a završava 5. travnja iduće godine. Njegova ukupna vrijednost je 123.244 eura, najveći dio financira Europska unija, a ostatak Savez društava distrofičara Hrvatske i partneri.
U planu je osnivanje zadruge koja će pomoći u plasiranju proizvoda. Kroz projekt su za udruge u Karlovcu i Zagrebu nabavljene preše pomoću kojih će moći raditi otiske na različitim predmetima. Nakon edukacije u slijedećih šest mjesecu polaznici će proći praktičnu obuku, a potom i posjetiti socijalnu kooperativu i socijalnu zadrugu u Bariju u Italiji, tek je dio planova i aktivnosti koje najavljuju SDDH i Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije putem projekta „Zadruga-SDDH".
Polaznicima edukacije grafičkog dizajna u Karlovcu uručeni su certifikati, a dobili su ih Gordana Jurčević, Nikola Srakovčić, Marinko Matešić i Martina Benić.
- Na našim kreativnim radionicama izrađuju se brojni predmeti i uvijek smo u zajednici rado prepoznati. Da to ne ostane samo na nekim kreativnim radionicama, mislim da je ovo prava stvar da to i napravimo u jednoj ozbiljnijoj formi, ali i da idemo prema nekom putu socijalnog poduzetništva, izjavila je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević.
U ime Grada Karlovca predstavljanju je prisustvovala i pročelnica Andreja Navijalić koja je naglasila važnost suradnje s ljudima, osobito ranjivim skupinama ljudi.
- Ono što nam posebno čini zadovoljstvo je što je projekt usmjeren na zapošljavanje. Vjerujem da ćemo kroz edukaciju koju će proći članovi, kroz njihovo zapošljavanje, kroz opremu koju će dobiti, ovim projektom pokazati kako možemo biti uspješni zadrugari, istaknula je Navijalić

Print Friendly, PDF & Email