Međunarodna konferencija ˝Put do održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom˝

objavljeno u Novosti

˝Put do održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom˝ naziv je međunarodne konferencija održane 25. i 26. studenoga 2019. godine u Zagrebu u hotelu Esplanade koju su organizirali Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - ZOSI i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske SOIH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Konferencija je okupila veliki broj zainteresiranih sudionika, vodeće osobe i stručnjake iz područja vještačenja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom iz zemlje i svijeta. Predstavljen je sveobuhvatan pogled u profesije, nova rješenja za stvarne poslovne izazove, novi trendovi te pružene informacije na međunarodnoj razini.

Prvog dana održavanja konferencije tema prve panel rasprave bila je Povezanost sustava - smjernice za budućnost. Panelisti su bili Marija Knežević Kajari, pomoćnica ministra u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom HrvatskeFranz Wolfmayr, EASPD - Europsko udruženje pružatelja usluga za osobe s invaliditetom, Austrija. Predavanja su imali Thimothy Ghilain, EASPD - Europsko udruženje pružatelja usluga za osobe s invaliditetom, Belgija, Laura Van Cauwenbergh i Inneke Verbakel, EMINO, Belgija, koji su prisutnima prenijeli svoja iskustva rada. Video porukom javio se Stefan Tromel, Međunarodna organizacija rada, Švicarska.

Tema druge panel rasprave bila je Jedinstveni Nalaz i mišljenje i Ujednačavanje kriterija vještačenja. Panelisti na ovu temu bili su Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Biserka Kozjak, korisnik usluge vještačenja, Marijana Dumančić, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nicole Schnell, Atrium Gpe, Njemačka, Đurđica Blažinkov-Živković, pomoćnica ravnateljice za vještačenje, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Naglasak panel rasprave stavljen je na povezanost sustava ključnih za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u području zapošljavanjai potrebi intenzivnije i usklađenije suradnje u budućnosti, te ujednačavanje kriterija vještačenja.Predavanja su održali Sirlis Sõmer-Kull, Eesti Tootukasa, Estonija i Angelika Adams-Flach, Atrium Gpe, Njemačka.

Ovogodišnja prva međunarodna konferencija imala je zanimljive i konstruktivne rasprave čiji će zaključci zasigurno biti korak k razvijanju održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Iz UOSIKAŽU konferenciji je nazočila predsjednica Gordana Jurčević.

Materijali konferencije dostupni su na https://zosikonferencija.hr/prezentacije/.

Print Friendly, PDF & Email