Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 2021.

objavljeno u Žene s invaliditetom

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenog u znak sjećanja na događaj iz 1960. godine kada je diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo dao ubiti političke aktivistice i sestre Maribal. Ovaj se dan obilježava od 1999. godine odlukom Ujedinjenih naroda, a cilj njegovog obilježavanja je ukazati na važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja nad ženama kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode.

Nasilje prema ženama problematika je kojom se sustavno bave nadležne državne institucije, organizacije te civilne udruge koje preventivnim mjerama, edukacijom i senzibilizacijom javnosti nastoje smanjiti visoke stope nasilja te ublažiti traumatične posljedice žrtava nasilja.

SOIH – Mreža žena s invaliditetom na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama započinje Kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“ koja obuhvaća Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Međunarodni dan volontera i završava s Međunarodnim danom ljudskih prava.

Simbol Kampanje je bijela vrpca čije nošenje simbolizira podršku razvoju svijesti šire društvene zajednice da za nasilje nad ženama, a posebice nad ženama s invaliditetom nema opravdanja.

Tijekom kampanje provode se brojne aktivnosti, a jedna je i posjet  dječjim vrtićima gdje se djeci dijele razglednice s porukom „Moj tata osuđuje nasilje! Zato potpisuje NE nasilju nad ženama“ putem koje se nastoji kod djece utjecati na razvoj svijesti o štetnosti nasilničkog ponašanja od najranije životne dobi te potaknuti očeve da vlastitim primjerom kroz odgoj djeci usade svijest o ravnopravnosti spolova.

Rad SOIH – Mreže žena s invaliditetom gostovanjem u Radio emisiji„Hodalica“ predstavila je Gordana Jurčević, predsjednica. Emisiju u suradnji provode Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI, Radio Student i Udruga Zamisli, uz financijsku podršku Grada Zagreba.

 

Print Friendly, PDF & Email