Nasilje u romantičnim vezama mladih

objavljeno u Novosti

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u suradnji sa timom Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 organizirala je predavanja putem aplikacije Zoom s ciljem približavanja problema nasilja u partnerskim odnosima u svrhu edukacije i senzibilizacije društva prema žrtvama nasilja.

Dana 07. siječnja 2021. godine prvo predavanje na temu "Nasilje u romantičnim vezama mladih održala" je magistrica pedagogije Martina Klarić koja je sudionike upoznala sa nasiljem u adolescentnoj dobi te iznijela stavove mladih dobivenih kroz istraživanje koje je obuhvaćalo dobnu skupinu od 14 do 19 godina.

Adolescencija je razdoblje sazrijevanja u kojem djeca teže samostalnosti i neovisnosti o odraslim osobama. Taj period zna biti ispunjen nerazumijevanjem i sukobima, kao i osjećajima zbunjenosti i zabrinutosti. U potrazi za svojim identitetom i samostalnošću, mladi se često pobune i ne slušaju svoje roditelje ili učitelje jer smatraju da ih oni nasilno zadržavaju u djetinjem dobu, govreći im što da čine i ograničavajući im slobodu.

"Bombardirani" slikama i porukama medija mladi su izloženi raznim oblicima nasilja da toga nisu ni svjesni, a u svojim ljubavnim vezama ih ne prepoznaju. Emocionalni (psihički) oblik nasilja tu je najviše zastupljen kroz zadirkivanje, verbalne prijetnje, izolacije prijatelja i kontroliranja kretanja partnera. Često to bude i okidač za fizičko nasilje koje se mladi boje prijaviti. Kao posljedice nasilja u romantičnim vezama žrtve su sklone gubitku samopouzdanja i zatvaranju u sebe, povlačenju od roditelja i prijatelja te gubitku povjerenja u mogućnost dobre i zdrave veze. Uz to se javljaju još i zdravstvene teškoće poput glavobolje, teškoće sa probavom, koncentacijom i spavanjem. Studije pokazuju i povećan broj zlouporabe droga i poremećaja prehrane.

Mladima koji su žrtve partnerskog nasilja potrebna je pomoć i podrška od obitelji, prijatelja, nastavnika i liječnika. Edukativnim programima o zdravom ponašanju u vezi, kako prepoznati nasilje i kome se obratiti treba biti cilj društva i okoline da se mlade osobe usmjeri ka samostalnosti i njihovom sazrijevanju.

Bolest Covid-19 i potresi koji su obilježili 2020. godinu i početak 2021. godine ostavljaju tragove na ljudima, a najviše mladima. Svojim komentarom, uključila se i Štefica Roginić, volonterka SOIH – SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja koja se u svom dugogodišnjem radu većinom susretala s problemima i nasiljem odraslih osoba  te istaknula važnost ovakvih predavanja. Razgovorom pruža pomoć i podršku u ovim izazovnim i stresnim situacijama osobama s područja Banovine koje je najviše pogođeno štetom od potresa.

Predavanje su pratile predsjednica udruge Gordana Jurčević i administrativna tajnica Ivana Mastelić Ivić.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email