Nastavak provedbe radionica u okviru projekta “MeTURA-Povratak korijenima”

objavljeno u Novosti

U okviru projekta Obiteljsko obrazovanje „MeTURA-Povratak korijenima“ koji se financira iz programa Erasmus +, čiji je nositelj IC GEOSS, Slovenija, a u kojem je UOSIKAŽU jedan od partnera uz The Society for Horticultural Therapy (Thrive), Ujedinjeno Kraljevstvo, Centro per lo sviluppo creativo Danilo Dolci, Italija i Zveza Sožitje, Slovenija, nastavili smo s provedbom pilot radionica kuhanja, vrtlarstva i učenja osnovnih vještina i znanja kroz aktivnosti kuhanja i vrtlarenja.

Radi se o projektu koji je usmjeren na poboljšanje uvjeta za samostalniji život odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Aktivnosti uključuju ​​članove obitelji odraslih osoba s invaliditetom, edukatore i pružatelje usluga andragoškog procesa cjeloživotnog učenja iz partnerskih zemalja (Velika Britanija, Hrvatska, Italija i Slovenija).

Projekt se bavi cjeloživotnim učenjem obitelji i njihovih odraslih članova s intelektualnim teškoćama (OČOIT), uz sudjelovanje ustanova za obrazovanje odraslih i relevantne javnosti.

Projekt MeTURA – povratak korijenima polako privodimo kraju, ali njegov kraj je početak novog poglavlja u nastavku rada s korisnicima. Nakon dugo vremena, dana 24. kolovoza 2021. godine okupili smo se na radionici kuhanja u prostoru Udruge gdje su nam se pridružili korisnici Udruge Rajska ptica - udruga za osobe s intelektualnim teškoćama i korisnici stambene zajednice Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj. Što su kuhali i kako su se snašli s kuhinjskim priborom i namirnicama za pripremu omleta s povrćem možete pogledati u galeriji slika.

Voditeljice radionice Paulina Šepac i Dorotea Krmpotić upoznale su prisutne s jelom koje će se pripremati i nakon poštivanja svih higijenskih pravila u kuhinji svi su se bacili na posao. Sjeckanje i rezanje povrća bio je zadatak koji su uspješno svladali, dok je tehnika kako i koliko dugo mutiti jaja bila glavna tema razgovora. Uz omlet s povrćem, poslužena je i miješana salata, a prazni tanjuri znače samo jedno da je ručak bio ukusan i s ljubavlju pripremljen.

U nastavku je provedena i radionica učenja osnovnih vještina i znanja kroz aktivnosti kuhanja i vrtlarstva kojom prilikom je voditeljica Paulina Šepac potaknula razgovor o jelima karakterističnima za određene hrvatske regije, a prisutni su imali prilike naučiti nešto novo o pojedinim specijalitetima hrvatske gastronomije.

Dana 26. kolovoza 2021. godine organizirana je vrtlarska radionica s upoznavanjem biljaka i njihovom sadnjom sa svrhom terapijskog učinka. Korisnici su uz pomoć asistenata po uputama voditeljica radionice prvo pripremili zemlju koju su razgrnuli i usitnili korištenjem vrtnog alata u povišenim vrtnim gredicama i posudama. Poslije pripreme tla počela je sadnja sjemena povrća od peršina, rajčice, salate do lučica češnjaka. U sadnju su se uključili i korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

Uzgoj začinskog bilja prirodan je nastavak uzgoja povrća jer se međusobno nadopunjuju i u kuhinji i u povrtnjaku. Presađivanjem sadnica bosiljka, kopra, metvice i vlasca uživalo se u njihovim mirisima, a naučilo se i u pripremi kojih jela se koriste.

Briga o biljkama ima pozitivan učinak na zdravlje ljudi jer daje priliku pokrenuti niz sposobnosti i vještina vezane za psihosocijalni i motorički aspekt.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email