Asistivna tehnologija

objavljeno u Novosti

U sklopu Izobrazbe i usavršavanja zaposlenika Udruge dana 11. kolovoza 2021. godine u Centru M.A.R.E. (Centar – Model aktivne rehabilitacije i edukacije) u Rovinju, edukator Darko Kobetić, prof. reh., ravnatelj Centra znanja Profectus prezentirao je kako osobe s invaliditetom mogu pomoću asistivne tehnologije komunicirati i izvršavati radne zadatke, konkretno pomoću asistivnih naočala, a isprobale su ih i dame koje su oduševljene lakoćom i prednostima korištenja. Generalni zastupnik GlassOuseasistivne tehnologije je Centar znanja Profectus.

GlassOuse se nosi poput naočala, a omogućuje upravljanje mobilnim uređajima, računalima, tabletima i pametnim televizorima putem Bluetooth-a i namijenjene su osobama s otežanom motorikom, djeci i odraslima s poremećajem iz spektra autizma kao i djeci s poremećajem pažnje i koncentracije.

U ovu asistivnu tehnologiju ugrađeni su visokoprecizni 9-osni senzori koji prepoznaju i najmanje pokrete glavom u cilju usmjeravanja kursora za upravljanje pokretom glave. Kako bi se omogućio klik za selekciju, uz naočale GlassOuse v1.2. dolazi i asistivni pribor - prekidač ugrizom te nožnim ili ručnim tasterom te se time otvara mogućnost i dostupnost medija onima koji zbog invaliditeta i teškoća u funkcioniranju do sada nisu imali tu priliku.

Print Friendly, PDF & Email