Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

objavljeno u Žene s invaliditetom

Ženska grupa Karlovac „Korak“ organizirala je u suradnji s PU karlovačkom i Udrugom osoba s invaliditetom Karlovačke županije dana 22. rujna akciju puštanja u zrak crnih balona čime je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice 22. rujna 1999. godine suprug je usmrtio svoju suprugu, njenu odvjetnicu, sutkinju i teško ranio zapisničarku te se u spomen na taj dan svake godine nastoji  osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te na posljedice koje ono ostavlja.

Nasilje nad ženama je kršenje temeljnih ljudskih prava. O ovom problemu treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se njime bave treba poticati na međusobnu bolju suradnju i aktivnost. Ženama koje prepoznaju znakove nasilja u obitelji savjetuje se da potraže pomoć i zaštitu.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje.

Proglašeno stanje epidemije uzrokovano koronavirusom i uvođenje niza promjena u našim svakodnevnim životima povećava rizik da u situacijama narušene obiteljske dinamike dođe do eskalacije nasilja  i to najviše prema ranjivim članovima obitelji, kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.

Predsjednica Udruge Gordana Jurčević naglasila je važnost provođenja aktivnosti i edukacija zaposlenika kako bi pružile podršku žrtvama nasilja, ali isto tako kako bi i same žrtve prepoznale nasilje  iohrabrile se prijaviti ga. Istaknula je:

  • Kod žena s invaliditetom još je uvijek dominantno psihološko i ekonomsko nasilje. Porast poziva zabilježen je zadnjih godinu i pol dana na SOIH SOS telefonu kojem se žrtve nasilja mogu obratiti srijedom od 14 do 16 h na broj 0800 300 200.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email