Obilježen Europski tjedan mobilnosti

objavljeno u Novosti

Europski tjedan mobilnosti, kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti, održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Riječ je o kampanji koja se provodi od 2002. godine s ciljem promicanja i poticanja promjene ponašanja u smjeru održivih rješenja mobilnosti.

Tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je “Održiva mobilnost za zdraviji život!” uz slogan „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”. Tema se nametnula kao odgovor na izazove nove svakodnevice uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Građane se poziva da održavaju svoju tjelesnu i mentalnu formu uz brigu o okolišu i zdravlju drugih dok biraju načine svog prijevoza.

Aktivna mobilnost primijenjena na osobna vozila može imati dva pozitivna učinka: može povećati tjelesno zdravlje i smanjiti emisije iz ispušnih cijevi s ciljem ponude električnih bicikala pristupačnijih cijena osobama starije životne dobi. Dovoljno je 30 minuta pješačenja ili vožnje biciklom dnevno kako bi se poboljšalo mentalno zdravlje. Osim električnih bicikala, novi trend čine slobodni ulični bicikli i električni romobili u središtima gradova diljem Europe - što je poznato kao mikromobilno rješenje.

Podizanje svijesti o pružanju podrške osobama s invaliditetom praksa je nekih europskih gradova koji su pokrenuli suradničke aktivnosti  poput „zajedničkih šetnji“ kako bi se osobe smanjene pokretljivosti, slijepe i slabovidne osobe i donositelji odluka susreli i zajedno prošetali te im ukazali na brojne probleme u pristupačnosti i infrastrukturnim nedostacima.

Predsjednica Udruge Gordana Jurčević je povodom obilježavanja kampanje sudjelovala u emisiji Radio savjetovalište gdje je istaknula prepreke s kojima se osobe s invaliditetom susreću i naglasila pomake u infrastrukturi institucija koje su arhitektonski prilagođene osobama slabe pokretljivosti. Radio emisiju možete poslušati OVDJE.

U prostoru Kreativnice su zaposlenici Udruge kampanju „Za pokret…“ obilježili poučnim predavanjem o mobilnosti sa smjernicama vezanim za mentalno i tjelesno zdravlje korisnicima osobe asistencije i članovima te su zajedničkom šetnjom gradom ukazali na arhitektonske prepreke s kojima se susreću.

Cilj ovogodišnje Kampanje „Za pokret...“ koja se provodi u suradnji sa SDDH je unaprijediti svijest javnosti i osoba s mišićnom distrofijom (MD) o ulozi i važnosti adekvatne i pravovremene primjene uređaja za neinvazivnu ventilaciju (NIV).

Kod osoba s MD zbog napredovanja bolesti dolazi do progresivne slabosti mišića koji su neophodni za disanje. Slabost mišića za disanje dovodi do poremećaja funkcije disanja koja se u određenom vremenskom periodu pogoršava. Stoga je potrebno osobi pružiti adekvatnu podršku primjenom uređaja za neinvazivnu ventilaciju (NIV).

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email