Obilježeni Dan osoba s invaliditetom i primanje SOIH-a u punopravno članstvo EDF-a

objavljeno u Novosti

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, u hotelu Holiday, organizirala je svečanost na kojoj je proslavljeno i primanje Zajednice-SOIH-a u punopravno članstvo The European Disability Forum - EDF. Ispred udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije na svečanosti su sudjelovale predsjednica Udruge Gordana Jurčević te Marica Poljančić, izvršna direktorica. Tom prigodom za Novu TV predstavnice UOSIKAŽU snimile su i višeminutnu reportažu.
U uvodnom dijelu svečane proslave, Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH-a istaknuo je kako je primanje u redovno članstvo EDF-a za SOIH velika čast no, istovremeno i velika obaveza. Naime, EDF je tijelo koje predstavlja više od 80 milijuna osoba s invaliditetom u Europskoj uniji, a SOIH je postao punopravnim dijelom te velike obitelji.
Na svečanosti su, uz predstavnike udruga, sudjelovali i brojni uzvanici. Tako su pohvale SOIH-u i osobama s invaliditetom povodom njihovog dana uputili su Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Tatjana Dalić pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Vesna Škulić, povjerenica Predsjednika za osobe s invaliditetom te je nazočila i Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.
Ministrica M. Opačić čestitala je SOIH-u na uspjehu, a osvrćući se na položaj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj danas, naglasila je nužnost uklanjanja svih vrsta prepreka, fizičkih i mentalnih, kako bi osobe s invaliditetom u cijelosti bile integrirane u društvo. U tom pogledu, ministrica M. Opačić istaknula je kako Ministarstvo ulaže velike napore u proces deinstitucionalizacije.
Nakon svečanosti prikazan je video zapis o radu SOIH-a. SOIH-u je inače, ulaskom u EDF kao punopravni član, dobio veliku čast - to je, organiziranje Generalne skupštine EDF-a u svibnju 2014. godine, na kojoj će sudjelovati predstavnici pokreta osoba s invaliditetom iz svih zemalja EU. Na kraju je predstavljena Kampanja "16 dana aktivizma za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja", a u sklopu koje se senzibilizirala javnost akcijama na gradskim trgovima, javnim porstorima, dječjim vrtićima, osonvnim školama, a sve kako bi se uključio što veći broj građana u borbu protiv nasilja nad ženama. (A.Vučić)
Fotografije: D. Poljančić

Print Friendly, PDF & Email