Održan osnivački sastanak IV. saziva Stručnog savjeta POSI

objavljeno u Novosti

U Zagrebu je 28. veljače u Maloj kući dječjih prava održan osnivački sastanak IV. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Članovi IV. saziva Stručnog savjeta kao predstavnici saveza, udruga, te inicijativa osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju, kao i predstavnici akademskih ustanova, izabrani su prema javnom pozivu pravobraniteljice raspisanom u prosincu 2019. godine.

Članovi i članice izabrani su na vrijeme od 12 mjeseci s trajanjem mandata od 01. siječnja do 31. prosinca 2020. godine, a jedna od izabranih je i predsjednica UOSIKAŽU, Gordana Jurčević. Iz Ureda pravobraniteljice na sastanku su prisustvovali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i zamjenici Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić.

Tijekom osnivačkog sastanka svi članovi i njihove zamjene, imali su priliku upoznati se s planom i programom rada Stručnog savjeta u 2020. godinu, načinu rada, obvezama članova, te sudjelovati u prvim rasprava o temama važnima za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Nazočni članovi Stručnog savjeta potpisali su Sporazum o osnivanju i radu Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Teme rasprava odnosile su se na procese donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku, Zakona o osobnim pomagačima i Zakona o asistentima, primjeni Općih komentara UN Odbora za prava osoba s invaliditetom br. 2 i 7, o izazovima u financiranju rada organizacija i udruga osoba s invaliditetom, problemima u obrazovanju djece s teškoćama u razvoju, (ne)pristupačnosti obrazovnih ustanova visokoškolskog obrazovanja, ali i drugim temama na kojima će se raditi tijekom sastanaka u 2020. godini.

Print Friendly, PDF & Email