PREPORUKE RADI SPRJEČAVANJA ŠIRENJA COVID-19

objavljeno u COVID-19

Preporuke Zajednice saveza osoba s invaliditetom hrvatske - SOIH vezane za Coronavirus-19 o postupanju i potrebi pridržavanja preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske (https://civilna-zastita.gov.hr ), Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr) te sukladno preporukama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/ponavljamo-naputak-o-postupanju-svim-pruzateljima-usluga-socijalne-skrbi-i-specificne-mjere-zastite-vezano-uz-ncov-bolesti-covid-19-12-3-2020/12598i https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/obavijest-organizacijama-civilnoga-drustva-covid-19/12645te Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom https://posi.hr/postupanje-osoba-s-invaliditetom-udruga-i-obitelji-vezano-uz-sprjecavanje-sirenja-covid-19/.

U svrhu zaštite zdravlja korisnika usluge osobne asistencije kao najranjivije skupine i osobnih asistenata te njihovih obitelji dodatno se preporučuje korisnicima usluge osobne asistencije da zbog novonastale situacije vezano za širenje korona virusa, ukoliko je moguće, potrebe podrške organiziraju u krugu obitelji. Korisnicima koji žive sami preporučuje se da potrebe zadovolje s minimalnim aktivnostima osobnog asistenta (neophodni transferi, hranjenje, kupanje i slično) kako bi se što više smanjili svoju izloženost kao i osobnih asistenata. U slučaju potrebe obavljanja vanjskih aktivnosti (nabava lijekova, potrebnih namirnica i slično) preporuka je da se osobne asistente što manje izlaže situacijama u kojima dolazi do neposrednih kontakata. Prilikom obavljanja kućanskih poslova (pranja, čišćenja i slično) nužno je osigurati osobnom asistentu zaštitnu opremu (rukavice, maske i sredstva za dezinfekciju).

Također se preporučuje da pored otkazivanja grupnih aktivnosti, uredski rad, ukoliko je moguće, bude organiziran na daljinu (od kuće) kako bi svi zajedno pridonijeli unapređenju općeg stanja, ali i zaštiti svakog pojedinca.

IZVOR

Print Friendly, PDF & Email