Online trening terapijskog vrtlarstva u sklopu projekta Obiteljsko obrazovanje „MeTURA-Povratak korijenima“

objavljeno u Novosti

Dana 20. i 21.10.2020. godine preko ZOOM platforme održan je online trening terapijskog vrtlarstva u sklopu projekta  Obiteljsko obrazovanje „MeTURA-Povratak korijenima“ terapeutsko obiteljsko vrtlarstvo i terapeutsko obiteljsko kuhanje za odrasle članove obitelji s intelektualnim teškoćama.

Domaćin treninga bila je organizacija Thrive iz Londona, V. Britanija, koja je jedan od partnera na projektu „MeTURA-Povratak korijenima“, a na treningu su sudjelovali i predstavnici ostalih partnerskih organizacija OC Geoss, Slovenija, Zveza Sožitje, Slovenija, CSC Danilo Dolci, Italija, UOSIKAŽU, Hrvatska, te suradničkih organizacija VDC Zagorje ob Savi, Slovenija i Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj, Hrvatska.

Cilj treninga je razvijanje znanje, razumijevanja i praktičnih vještina radi pružanja podrške odraslim članovima obitelji s intelektualnim teškoćama u razvoju cjeloživotnog učenja kroz vrtlarstvo.

Sudionici treninga upoznali su se s terapijskim vrtlarstvom ili terapijskom hortikulturom (poznata i kao Socijalna i terapijska hortikultura ili STH) kao procesom korištenja biljaka i vrtova za poboljšanje fizičkog i mentalnog blagostanja, promicanje učenja i razvoja vještina te poboljšanje socijalne uključenosti i angažmana u zajednici.

Dobrobiti vrtlarstva u terapijskom smislu  su mnogobrojni: bolje fizičko zdravlje, na primjer, povećanim svrhovitim vježbanjem ili učenjem kako koristiti ili ojačati mišiće za poboljšanje pokretljivosti, spretnosti; poboljšano mentalno zdravlje, na primjer, stjecanje smisla i postignuća; mogućnost povezivanja s drugima - smanjenje osjećaja izolacije ili isključenosti, pronalaženje nove teme razgovora; imati priliku i razlog za izlaz u prirodu i povezivanje s prirodom u pozitivnoj, njegujućoj ulozi, osjećati se bolje samim boravkom na otvorenom, u dodiru s prirodom i vidjeti kako stvari rastu - sve stvari za koje se zna da su važne za nas kao ljudska bića; razvijanje novih vještina, učenje o uzgoju hrane i onome što je dobro jesti, jačanje samopouzdanja novim saznanjima i korištenje toga za stjecanje radnih ili funkcionalnih vještina koje će dovesti do povećanja mogućnosti zapošljavanja.

Da bi vrtlarstvo moglo koristiti odraslim članovima obitelji s intelektualnim teškoćama, projekt MeTURA mora pružiti smjernice o tome kako podupiratelji iz obitelji i skrbnici mogu olakšati smislene i strukturne aktivnosti tako da socijalni kontekst i interakcija budu dio usluge.

Na treningu je sudjelovala i Carly, odrasla osoba s intelektualnim teškoćama iz V. Britanije koja je prikazala svoj film o tome kako je imala koristi od vrtlarstva i kuhanja u Thriveu, a to je bila i prilika da joj ostali sudionici postavljaju pitanja.

U nastavku treninga sudionici su se imali priliku upoznati sa svojstvima biljaka i kako ista mogu podržati bolji izbor u širenju mogućnosti cjeloživotnog učenja, te o uzgoju različitih biljaka u različitim prostorima.

Na kraju treninga sudionici su izradili shemu rada terapijskog vrtlarstva kako bi se maksimizirao potencijal cjeloživotnog učenja odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji.

Znanja i vještine stečene na ovom treningu koristiti će se za osposobljavanje edukatora/pružatelja aktivnosti u projektu „MeTURA-Povratak korijenima“.

Print Friendly, PDF & Email