Posredna traumatizacija pomagača

objavljeno u Novosti

Četvrto u nizu online predavanja u organizaciji tima Nacionalnog pozivnog centra za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja održano je 28. siječnja 2021. godine. Predavanje na temu „Posredna traumatizacija pomagača“ sudionicima je predstavila magistra psihologije Ivana Andrijašević, pružateljica podrške na liniji.

Neugodni događaji koji ostavljaju traga na mentalno zdravlje su i traume s kojima se treba znati nositi. 2020. godinu, kao i početak 2021. godine obilježili su upravo takvi iznenadni događaji koji su zaustavili normalan život. Nova bolest Covid-19 i potres na području Sisačko-moslavačke županije na ljudima su ostavile psihološke posljedice.

Stručnjaci koji su svoja zanimanja odabrali kako bi pomagali drugima izloženi su rizicima koje taj posao nosi. Psiholozi, socijalni radnici, liječnici i pravnici, ali i drugi pružatelji pomoći koji djeluju u kriznim situacijama kao što su vatrogasci, policajci i volonteri koji neposredno rade sa osobama koje su doživjele neki oblik nasilja ili traumatska iskustva nisu imuni na iste i potrebna ima je također podrška.

Zbog predanosti poslu i očekivanjima koja znaju biti neralna od strane društva, ali i samih pomagača, dolazi do sagorijevanja na poslu, a nerijetko i do emocionalne iscrpljenosti uslijed kontinuirane izloženosti tuđoj patnji.

U savjetodavnom radu sa žrtvama kod pomagača može doći do manifestacije simptoma traumatizacije gdje trauma mijenja pomagača zbog slušanja  klijenta o traumatskom iskustvu i javljaju se simptomi kao kod osoba koje su preživjele traumatski događaj, a ta neposredna traumatizacija nosi rizike i utječe na radnu okolinu.

Kako bi se bolje i lakše nosili s poslom koji su nesebično odabrali pomažući drugima i njima je potrebna podrška u radu, ali i osobno. Izvor podrške na radnom mjestu mogu dati kolege, supervizija, a poslije posla preporuča se izaći iz radne uloge pomagača i posvetiti se sebi i svom privatnom životu.

Svojim iskustvima sudionici su se uključili u raspravu na kraju predavanja. Dodatne edukacije itekako doprinose jačanju kapaciteta organizacije u kvalitenom pružanju podrške. Predavanje su pratile Marica Poljančić, izvršna direktorica i Ivana Mastelić-Ivić, administrativna tajnica.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email