Predavanje na temu alergija

objavljeno u Novosti

Dana 27. travnja održano je online predavanje na temu „Alergija“ koju je predstavila Ivana Mastelić-Ivić, administrativna tajnica.

Danas gotovo da nema čovjeka koji nije na nešto alergičan. Simptomi alergije, poput kihanja, curenja i svrbeža nosa, peckanja očiju i slično prvi su znakovi na reakciju s alergenom koji u organizam ulazi udahom.

Pelud, kućna prašina, grinje, plijesan i dlake kućnih ljubimaca često uzrokuju simptome na gornjem dišnom susutavu i bolesti alergijskog rinitisa i astme. Većina biljaka stvaraju pelud u razdoblju ranog proljeća do rane jeseni, a najviše koncentracije peludi u zraku su tijekom travnja i svibnja. Zato se preporuča pratiti peludni kalendar (peludni semafor) kako bi se smanjila izloženost alergenu.

Uz inhalacijske alergene, u organizam se unosi hrana odnosno namirnice koje također mogu izazvati alergijsku reakciju sa simptomima na koži u obliku osipa, crvenila ili otekline kojeg prate i probavne tegobe.

Primjenom lijekova i higijenom prostora i tijela olakšavaju se tegobe alergičara.

Na kraju predavanja u raspravu su se uključili prisutni korisnici osobne asistencije i ostali članovi udruge koji su podijelili svoja iskustva i naglasili kako svi različito reagiramo u doticaju s alergenom te kako neki lijekovi i ubodi insekata isto mogu izazvati jaku alergijsku reakciju gdje je potrebna hitna medicinska pomoć.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email