Predavanje na temu kriznih situacija

objavljeno u Novosti

Predsjednica UOSIKAŽU, Gordana Jurčević, za članove, zaposlenike i volontere dana 08. prosinca održala je online predavanje na temu „Upravljanje rizičnim situacijama u odnosu na osobe s invaliditetom“ na kojem je predstavila krizne situacije i kako si pomoći u slučaju nekog događaja koji je sam po sebi traumatičan poput potresa, požara ili poplave.

U predavanju je istaknuto na koji način se pripremiti te na koje elemente plana za izvanredne situacije obratiti pozornost i razraditi ih sa osobama koje su nam od iznimne važnosti , a to su obitelj, susjedi ili prijatelji.

Najvažnije je ne paničariti u situacijama koje su se dogodile jer pribranost je jedan od elemenata spašavanja sebe i okoline. U takvim okolnostima pripremljenost je važan faktor preživljavanja te je u tu svrhu potrebno imati i spremljen komplet sa stvarima koje će biti dostupne u svakom trenutku, a čine ga konzervirana hrana, voda, lijekovi i higijenske potrepštine. Uz osobne dokumente i mobitel poželjne su i druge potrepštine za koje se smatra da bi bile korisne u stanjima ugroze poput zviždaljke, upaljača i baterijske svjetiljke.

U situacijama ugroze ljudi često paničare i ne mogu se sjetiti ni telefonskih brojeva na koje treba tražiti pomoć. Zato je naglašen jedinstveni broj 112 koji objedinjuje sve tri žurne službe (policija 192, vatrogasci 193 i hitna medicinska pomoć 194).

Predavanje je provedeno u sklopu trogodišnjeg programa „Pružanje podrške osobama s invaliditetom u stanjima ugroze i drugim kriznim stanjima“ čiji je nositelj Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

Print Friendly, PDF & Email