PREKINIMO ŠUTNJU – „Lily“

objavljeno u Novosti

U preventivni projekt „Lily“ koji je usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama koji je organizirala Policijska uprava Karlovačka s partnerima, uključila se i UOSIKAŽU.

Program „Lily“ je nazvan po nadimku sutkinje Ljiljane Hvalec, usmrćene 22. rujna 1999. godine, u krvavom pohodu muškarca koji je tijekom brakorazvodne parnice s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski Sabor proglasio je 2004. godine, 22. rujna, Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve.

U sklopu prigodnog programa koji se održao 23.rujna na Trgu Milana Šuflayau Karlovcu čitana su svjedočanstva kao važna poruka „PROGOVORI“.

Bruno Došen, učenik 4. razreda srednje škole čitao je pjesme iz svoje knjige „Anđeli“, pripadnici Interventne jedinice policije PU Karlovačke  izveli su tematsku pokaznu vježbu, a u zajedničkoj vježbi tehnika samoobrane pridružile su im se predstavnice Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Ženske grupe Karlovac – Korak.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Bob Milan. Kako se krše temeljna ljudska prava, sloboda i ravnopravnost spolova, prikazale su žene s invaliditetom kroz  “Teatar potlačenih”.

Print Friendly, PDF & Email