Prevencija moždanog i srčanog udara

objavljeno u Novosti

Savez društava distrofičara Hrvatske u suradnji s Društvom distrofičara Zagreb organizira jednom mjesečno medicinska savjetovališta o prevencijama raznih bolesti.

Dana 26. siječnja održano je online predavanje od strane dr. Davorke Vranješ na temu Prevencija moždanog i srčanog udara. O bolestima koje odnose u Hrvatskoj najviše populacije način i stil života najviše je uzročnik njihovih naglih pojava.

Kako bi se spriječili ili umanjili čimbenici rizika koji su krivi za nastanak bolesti krvožilnog sustava, a najviše moždanih udara odgovor treba pronaći u mijenjanju načina prehrane i odvikavanja od loših navika kroz godine. Posebnu pozornost trebaju obratiti osobe koje već imaju dijagnosticiranu neku bolest kao što su povišen krvni tlak, kolesterol i dijabetes jer su u rizičnoj skupini.

Starosna dob jedan je od značajnih čimbenika rizika za nastanak moždanog udara, osobito nakon šezdesete godine života. Tijelo pamti. Zato treba u svemu biti umjeren i izbjegavati loše čimbenike poput pušenja i konzumiranja alkohola koje su uz stres često krivac za razne bolesti.

Predavanje koje je pratio radni menadžment UOSIKAŽU korisno je u daljnjem radu osoba s invaliditetom kroz prenošenje znanja i informacija članovima i korisnicima osobne asistencije.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email