Primjereno stanovanje osoba s invaliditetom u RH i regiji – primjeri dobre i loše prakse

objavljeno u Novosti

8. Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom organizirao je 15. studenoga 2021. godine Međunarodnu online panel diskusiju „Primjereno stanovanje osoba s invaliditetom u RH i regiji – primjeri dobre i loše prakse“ u okviru kampanje “Je li osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj primjereno stanovanje lutrija?” koja je pokrenuta s ciljem donošenja odgovarajućeg pravnog okvira za socijalno stanovanje u Republici Hrvatskoj.

Tijekom diskusije panelisti, među kojima su bili predstavnici pokreta osoba s invaliditetom iz Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, predstavnice Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske i predstavnik akademske zajednice, odgovarali su na pitanja o načinima omogućavanja i uređivanja socijalnog stanovanja. Tijekom svojih izlaganja panelista su govorili i o primjeni različitih zakonskih okvira u svojim zemljama kojima su na različite načine regulirana pitanja osoba s invaliditetom u odnosu na socijalno stanovanje.

Prof. dr. sc. Gojko Bežovan, redoviti profesor socijalne politike na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za socijalnu politiku koji dugi niz godina socijalno stanovanje ima u fokusu svoga djelovanja, istaknuo je kako u Hrvatskoj ne postoji niti zakon niti sustav ili sustavni pristup temi socijalnog stanovanja.

Upravo zbog toga pokret osoba s invaliditetom dugi niz godina zagovara inicijativu za donošenje Zakona o socijalnom stanovanju. U međuvremenu, u pojedinim gradovima stihijski se rješavaju pitanja stanovanja određenog broja osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, ponekad dodjelom prilagođenog stana, međutim najčešće dodjelom djelomično prilagođenog ili neprilagođenog stambenog prostora. Uz to osobe s invaliditetom uglavnom nemaju mogućnosti unajmiti odgovarajući stan zbog postojećih predrasuda. Kako je cijena stanova zadnjih godina rapidno rasla najveći broj osoba s invaliditetom ne može si priuštiti stan prema tržišnoj cijeni, a to ne može niti velik broj građana Republike Hrvatske kao što su mladi, osobe starije životne dobi i ostale društveno ranjive skupine.

U ime UOSIKAŽU diskusiju su pratile predsjednica Gordana Jurčević i izvršna direktorica Marica Poljančić.

IZVOR

Print Friendly, PDF & Email