Obilježen Međunarodni dan tolerancije

objavljeno u Novosti

Dana 16. studenog 2021. povodom Međunarodnog dana tolerancije održan je transnacionalni online sastanak o važnosti prikupljanja podataka o zločinima iz mržnje. Ovo je jedna od aktivnosti koje organizacije – INAR – Irska mreža protiv rasizma (Irska), ARF – Anti-rasistički forum (Finska) i CPS – Centar za mirovne studije (Hrvatska) provode pod zajedničkim nazivom „Činjenicama protiv mržnje“.

Razgovor su vodili i na pitanja ostalih sudionika odgovarali Shane O'Curry iz Irske mreže za borbu protiv rasizma INAR, Akunna Onwen iz Finske organizacije Anti-racist Forum i Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije.

Cilj Projekta „Činjenicama protiv mržnje“ je poboljšati učinkovitost rada protiv zločina iz mržnje i govora mržnje razvojem zbirke podataka o zločinima iz mržnje i govora mržnje, poboljšanjem prakse lokalne suradnje i izradom materijala za podršku radu protiv zločina iz mržnje i Govor mržnje.

Grupa organizacija iz RH od 2015. godine izvještava OSCE ODIHR o incidentima motiviranim predrasudama i mržnjom koje ta međunarodna organizacija uvrštava u najveću bazu podataka o kaznenim djelima zločina iz mržnje (službeni podaci nadležnih institucija) odnosno incidentima motiviranim predrasudama i mržnjom (podaci koje su zabilježile organizacije, a nisu nužno zabilježeni (i) kao kaznena djela iz različitih razloga).

OSCE ODIHR svake godine na Međunarodni dan tolerancije javno objavljuje podatke prikupljene tokom tekuće godine za prethodnu godinu, a što je i bio povod za održavanje susretai razgovor o važnosti takvog prikupljanja podataka, nedostataka tog procesa, eventualnih nezadovoljstava i manjkavosti u bilježenju i prezentaciji, uočenim poteškoćama u razumijevanju i korištenju. Povratne informacije prikupljene na online razgovoru poslužit će za daljnje zagovaranje poboljšanja navedene baze podataka.

Na online razgovoru o podacima incidenata motiviranih predrasudama i mržnjom sudjelovala je Gordana Jurčević, jedna od članica nacionalne radne skupine OCD-a koje pružaju podršku žrtvama zločina iz mržnje, a oformila ju je Kuća ljudskih prava Zagreb.

Print Friendly, PDF & Email