Pristupačnost kao ljudsko pravo (VIDEO)

objavljeno u Novosti

Kao nastavak provođenja aktivnosti na osvješćivanju javnosti o izazovima pristupačnosti s kojima žive osobe s invaliditetom Pravobranitelj za osobe s invaliditetom i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH održali su 16. ožujka 2022. godine online okrugli stol pod nazivom „Pristupačnost kao ljudsko pravo“. Nastavak je to i zajedničkih aktivnosti koje se provode s ciljem unaprjeđenja politika invaliditeta u okviru razvojne suradnje u području Centra znanja u 2022. godini Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva pod motom „Unaprijedimo politike invaliditeta“.

Okruglom stolu prisustvovalo je više od 60 sudionika, osoba s invaliditetom i predstavnika organizacija, saveza i udruga osoba s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovali su pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Tijekom događanja predstavljen je promotivni video „Pristupačnost kao ljudsko pravo“, koji je izrađen u dopadljivoj i atraktivnoj tehnici whiteboarda, a koji na jedan simboličan način prikazuje izazove s kojima se svakodnevno susreću osobe različitih vrsta invaliditeta. Video je međuvremenu preveden i dostupan je također na engleskom jeziku.

U okviru održanih izlaganja pravobraniteljica Anka Slonjšak predstavila je informacije o stanju pristupačnosti iz perspektive Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, dopredsjednica SOIH-a i moderatorica današnjeg događanja Marica Mirić govorila je o Europskom zakonu (direktivu) o pristupačnosti (EAA), a predstavnik SOIH-a Ratmir Džanić predstavio je prijedlog nacrta budućeg Tehničkog propisa o osiguravanju pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava o pristupačnost tijekom koje su se mogli čuti prijedlozi i komentari vezano za: potrebu osiguravanja pristupačnih plaža sa svim elementima na koje mogu računati i osobe bez invaliditeta (parkiralištem, sunčalištem, kabinama za presvlačenje, pristupima moru i sl.); nužnost osiguravanja pristupačnog javnog prijevoza u svim krajevima Hrvatske; nedostatku pristupačnih soba u hotelskom smještaju; nužnosti uklanjanja neodgovarajućih rješenja pristupačnosti u okolišu (na primjer postavljenih prestrmih rampi); potrebi zajedničkog nastupa prema donositeljima odluka; glasnom upućivanju zahtjeva i informacija o stanju pristupačnosti… Također istaknuto je kako usprkos tome što su u Republici Hrvatskoj na snazi brojnih zakoni i pravilnici koji nalažu da sve što se danas gradi bude pristupačno ne samo osobama s invaliditetom već i starijim osobama, roditeljima s malom djecom i svima onima koji se teže kreću, imaju teškoće s orijentacijom, primanjem informacija ili u komunikaciji, u praksi i dalje nailazimo na (preko)brojne prepreke i izvedene građevinske objekte, kao i elemente u našoj okolini koji nisu pristupačni.

U ime UOSIKAŽU na okruglom stolu sudjelovala je predsjednica Gordana Jurčević.

IZVOR

U nastavku možete pogledati promotivni video "Pristupačnost kao ljudsko pravo".

Print Friendly, PDF & Email