Skup „Distrofija i zdravlje“

objavljeno u Novosti

Edukacijama o različitim bolestima, njihovoj prevenciji i istraživačkim dosezima koji pomažu ljudima da se na najbolji mogući način nose sa dijagnozama i terapijama je ključ ulaganja u sebe i društvo.

Društvo distrofičara Zagreb - DDZ organiziralo je 16. studenog 2021. godine skup „Distrofija i zdravlje“ sa svrhom poticanja povezivanja i suradnje među stručnjacima iz područja medicine kako bi što kvalitetnije pružali usluge osobama s invaliditetom, prvenstveno oboljelima od mišićne distrofije.

Socijalne usluge i aktivnosti koje provodi DDZ ukratko je predstavila predsjednica Marica Mirić i u sklopu toga naglasila važnost psihosocijalne potpore osobama s mišićnom distrofijom kroz predavanja i razmjenu iskustva.

O kardivaskularnom zdravlju govorio je izv. prof. dr. sc. Goran Krstačić, specijalist interne medicine, uža specijalizacija iz kardiologije, ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“.

U cijelome svijetu vodeći su uzrok smrti kardiovaskularne bolesti. Bolesti srca i krvnih žila češće pogađa žene srednje i starije životne dobi te je doktor ukazao na pokazatelje i čimbenike rizika koji dovode do njihova razvoja.

U sklopu trogodišnjeg projekta „Žene i srce“ kojeg su pokrenuli Zaklada Hrvatska kuća srca, Hrvatsko kardiološko društvo i Grad Zagreb provodit će preventivne preglede žena s ciljem podizanja svijesti ranog prepoznavanja i liječenja kardiovaskularnih bolesti. Doktor je ukazao na pokazetelje i čimbenike rizika koji su vezani za bolest krvožilnog sustava i bolesti srca, a mogu se iščitati iz nalaza dobivenih vađenjem krvi.

Plućna rehabilitacija kod neuromuskularnih oboljenja bila je tema koju je prestavila mr.sc. Alma Rožman, dr. med., ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava, a bazirana je bila na uređajima i spravama koje olakšavaju disanje i izbacivanje sekreta iz bronha. Pravilnom tehnikom disanja poboljšava se plućna ventilacija, a to najbolje znaju osobe koje sprave koriste svakodnevno.

Svoja iskustva iznijeli su neki sudionici koji koriste neinvazivnu mehaničku ventilaciju (NIV) o kojoj je govorila i doktorica, a zatim su se i drugi sudionici uključili u raspravu sa svojim osvrtom na predavanja i bolesti koje imaju.

Jedna od preporuka u prevenciji suzbijanja bolesti o kojima se govorilo je baziranje na mediteranskoj prehrani, bavljenje rekreacijom i osluškivanje signala koje tijelo šalje da se na vrijeme reagira i potraži pomoć kako ne bi došlo do težih posljedica u oporavku.

Na Skupu su sudjelovale Gordana Jurčević, predsjednica i Ivana Mastelić-Ivić, administrativna tajnica UOSIKAŽU.

Print Friendly, PDF & Email